eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elleni tüntetés résztvevője a prágai Óvárosi téren 2021. január 10-én.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

A cseheknél „megdöglött a kutya”, a szlovákoknál SMS-es nyomkövetés jöhet

A budapestinél nagyobb, mintegy másfél-kétezres tömeg gyűlt össze vasárnap délután Prágában, hogy a közéletet korlátozó intézkedések ellen tüntessen. A Vencel téren összesereglett tüntetők többsége maszk nélkül vett részt a demonstráción és a kötelező távolságtartást sem vették komolyan. A rendőrség erővel nem avatkozott közbe. Míg Csehországban a korlátozások ellen tüntetnek, addig Szlovákiában az országos tesztelés újabb köre után azon gondolkodnak, milyen újabb szigorításokat vezessenek be.

A vasárnap délutáni prágai tüntetést a Chcípl PES nevű civil mozgalom szervezte. A név magyarul azt jelenti: Megdöglött a Kutya. A kutya szó cseh fordításban, vagyis a pes ugyanakkor a hivatalos járványellenes mozgalom nevének cseh rövidítése is egyben. A civil szervezethez olyan kisvállalkozók csatlakoztak az elmúlt hetekben, hónapokban, akik a szakadék szélére kerültek, és félő, hogy a nem enyhülő szigorítások miatt kénytelenek végleg lehúzni a redőnyt.

A Vencel téren egybesereglettek zöme fittyet hányt a kötelező óvintézkedésekre: nem viseltek szájmaszkot, és nem tartották be a kétméteres távolságot. A kivezényelt rendőrök több alkalommal is felszólították a demonstrálókat az érvényes intézkedések betartására, de

erővel nem avatkoztak közbe.

Számos tüntető cseh zászlót lengetett, a tömeg kormányellenes jelszavakat skandált, a transzparenseiken pedig

azt üzenték, hogy a kormány ne nézze gyereknek az embereket.

Követelték a szabad mozgást és a kormányzati korlátozások megszüntetését. Néhány szónok erélyesen tiltakozott az oltás ellen is. A Megdöglött a Kutya mozgalom céljai elérése érdekében petíciót indított az interneten, amelyet eddig mintegy tízezer ember írt alá.

Csehországban február 14-ig szükségállapot van érvényben. A kormány arra hivatkozva, hogy több mint két hét után megállt a járványhelyzet mérsékelt javulása, és néhány mutató újra romlani kezdett, a hét végén tovább szigorította az óvintézkedéseket. Zárva van a boltok és szünetel a szolgáltatások többsége, éjjeli kijárási tilalom van érvényben, és szombattól kezdve a külföldiek csak indokolt esetben léphetnek be Csehországba.

Szlovákiában sem jobb a helyzet

Marek Krajčí egészségügyi miniszter a hétfői kormányülés előtt kijelentette, hogy a jelenlegi lockdown nem elégséges, ezért

előfordulhat a kijárási korlátozás további szigorítása.

A kórházi ellátásra szoruló szlovák páciensek száma bár nem növekszik meredeken, de a miniszter nem tudja, a kórházak meddig bírják a terhelést. A tárca vezetője megbízta az országos tisztifőorvost, hogy nézzen utána, a PCR-tesztek alapján mennyien és hol fertőződtek meg a koronavírus-mutáció brit változatával. „Én magam soha nem voltam a teljes gazdasági lezárás támogatója, de megoldást kell találnunk a szakértőkkel együtt a jelenlegi helyzetben” – fogalmazott a miniszter.

A további szigorítások részeként SMS alapú helymeghatározással szigoríthatják az emberek mozgását.

A rendőrség vagy az illetékes hivatal SMS-ben tartaná szemmel az adott személyeket, akiknek így kellene jelezniük, hogy pontosan hol tartózkodnak. „Az emberek elküldik az SMS-t a kijárási tilalmat érintő kivételére vonatkozóan. A központ megadja az engedélyt egy válaszüzenetben, melyre szüksége lesz otthona elhagyásához ezzel kapcsolatban” – magyarázta a miniszter. A várható intézkedés részleteiről még egyeztetnek a szakértők.

Az oltási stratégia terén is újabb változás várható. A tervezett módosítások szerint ez azt jelentheti, hogy a nem kritikai infrastruktúrába tartozó, fiatalabb évfolyamok is hamarabb sorra kerülhetnének. Az oltást népszerűsítő kampány múlt pénteken kezdődött Szlovákiában, egyelőre az egészségügyi dolgozókat, a szociális intézetek alkalmazottait és a 75 évnél idősebbeket oltják. Az egészségügyi minisztérium közleménye leszögezi, a nyájimmunitás eléréséhez és a normális élethez való visszatéréshez növelni kell a lakosság oltási kedvét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×