eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Boris Johnson brit miniszterelnök az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által közösen fejlesztett potenciális koronavírus elleni vakcinát (AZD1222) tartalmazó fiolát tart a kezében a Wockhardt indiai székhelyű gyógyszeripari vállalat telephelyén, a walesi Wrexhamben 2020. november 30-án.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Paul Ellis

Immunitásigazolvány: gyorsan cáfolták egymást a miniszterek

Nem engedhetnék be a brit pubokba és éttermekbe a jövőben azokat, akik nem oltatták be magukat a koronavírus ellen – erre utalt egy interjúban az a miniszter, akit a védőoltás-program beindításával bíztak meg. Másnapra a brit kormány másik tagja azt mondta: nincs ilyen terv.

A Covid-19 elleni vakcinák megjelenésével világszerte az a remény, hogy az élet néhány hónapon belül visszatérhet a normális kerékvágásba.

A legfrissebb hír szerint az amerikai Moderna mRNS vakcinája 94-100 százalék közötti hatékonyságú, és a cég a rendkívüli engedélyért folyamodott az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalhoz (FDA) és az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA).

Ugyanakkor a lakosság egy része több-kevesebb ellenérzéssel viseltetik az oltóanyagok iránt.

Vannak, akik erősen szkeptikus, a tudománnyal szemben gyanakvó összeesküvés-elméletek hívei, mások egyszerűen kivárnának, és mások példáján akarnak megbizonyosodni arról, hogy vannak-e a vakcináknak súlyos mellékhatásai.

„Elvárhatom-e, hogy ne féljenek tőlem, ha potenciálisan fertőző vagyok?”

Viszont egy demokráciában nem lehet megkerülni a morális kérdést: ha valakinek joga van megtagadni a védőoltást – és így potenciálisan terjeszteni a fertőzést - , elvárhatja-e másoktól, hogy mellette vacsorázzanak egy étteremben?

Nagy-Britanniában, ahol paradox módon a személyiségi jogok védelme miatt nem létezett eddig személyi igazolvány, most megjelenhet a szabadabb életet biztosító immunitásigazolvány.

A vakcinaprogram beindításával megbízott brit miniszter ugyanis arra utalt: a jövőben csak azokat engedhetik be nyilvános helyekre, akik igazolni tudják, hogy megkapták a védőoltást.

Nadhim Zahawi a BBC-nek nyilatkozva elmondta:

„Vizsgáljuk a technológiai lehetőségeket. Azt, hogyan informálhatja valaki a háziorvosát, hogy beoltották.

Emellett azonban valószínűleg az éttermek, bárok, mozik, sportesemények helyszínei és más intézmények is használni fogják a rendszert, ahogy a tesztelő-lekövető alkalmazást is használták”

– mondta és arra utalt, hogy szerinte a szórakozóhelyek és más helyszínek biztosra akarnak majd menni és a belépés feltétele lesz, hogy valaki igazolni tudja immunitását.

Vakcinapártiak és antivaxxerek

Mint brit kommentátorok megjegyzik, az oltási vagy immunitási igazolvány lehet a normális élethez való visszatérés egyik sarokköve – viszont felmerült, hogy nem sújtják-e túl nagy korlátozásokkal azokat, akik nem hajlandók beoltatni magukat.

A brit miniszter szerint az emberek szabad választása lesz, hogy beadatják-e a vakcinát vagy sem, de számítaniuk kell arra, hogy a vendéglátóhelyek megkövetelhetik az oltást.

Az, hogy ki hogyan áll a vakcinához vakcinapártiakra és az angolban „antivaxxer” névvel illetett ellenzőkre osztotta a társadalmat.

A jövőben a munkaadó is megkövetelheti az igazolást.

Tom Tugendhat konzervatív képviselő, a brit parlament külügyi bizottságának főnöke is megerősítette, hogy

„világosan látom, hogy a jövőben addig nem mehet be valaki egy pubba vagy étterembe, amíg nem tudja igazolni, hogy védőoltást kapott.”

Hozzátette, hogy a vakcinaigazolvány a munkaadók által megkövetelt sztenderddé válhat. Így azok, akik megtagadják a védőoltást, nehezen tudnak majd visszatérni a mindennapi élethez.

Lehűtött kedélyek

Michael Gove, a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője kedden a Sky News-nak úgy nyilatkozott, hogy nem tervezik a beoltottságot tanúsító igazolvány bevezetését ahhoz, hogy valaki étterembe, színházba vagy sporteseményre mehessen.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×