eur:
392.64
usd:
362.67
bux:
72117.04
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Magyar Közösség Pártja

Összefognak az állampolgársági törvény diszkriminatív tervezete ellen

A három parlamenten kívüli szlovákiai magyar párt a héten megállapodott, hogy a szlovák belügyminisztérium által tervezett állampolgársági törvény módosítása kapcsán közösen lépnek fel. Az MKP képviselői az egyik szlovák kormánypárti képviselővel közösen készítettek módosító javaslatot, a Híd pedig saját tervezetet nyújtott be a minisztériumhoz.

Az egységesülésre készülő három párt, a Magyar Közösség Pártja, a Híd és az Összefogás külön igyekezetét a héten összehangolták.

„Tudatosítjuk, hogy a jelenlegi, belügyminisztériumi törvénymódosítási előterjesztés a kormányprogramban foglaltak szellemében fogalmazódott meg, ami csupán kis előrelépést jelent a mostani állapothoz képest, és sajnos

nem oldja meg a felvidéki magyarok helyzetét, a magyar állampolgárság szabad felvételének lehetőségét”

– fogalmazott az MKP elnöke. Forró Krisztián szerint a hárompárti fellépés fontos az ügy napirenden tartása érdekében. A cél pedig a 2010 előtti állapot visszaállítása, amikor még nem fosztottak meg senkit szlovák állampolgárságától amiatt, mert felvette egy másik ország állampolgárságát.

A közös álláspont kialakításában nagy segítséget nyújtott az a hárompárti szakmai nemzetiségpolitikai munkacsoport, amely az állampolgárság kérdésköre mellett a népszámlálás kapcsán, valamint a Beneš-dekrétumok tekintetében is egységes álláspont kialakítására törekszik. Ebben a csoportban pártpolitikusok mellett független szakemberek is dolgoznak.

A három párt képviselői szerint a belügyminisztérium által kidolgozott módosító javaslat nem oldja meg annak a 3400 embernek a gondját, akik elvesztették állampolgárságukat, és azt sem garantálja, hogy a jövőben ne legyenek további állampolgárság-elvételek.

Sólymos László, a Híd elnöke elmondta, hogy parlamenten kívül csak a nyilvánosság erejét segítségül hívva tudnak bekapcsolódni a jogszabályalkotásba. „Szeretnénk belátásra bírni a minisztériumot.

Azt akarjuk, hogy amennyiben valaki felveszi a magyar állampolgárságot, az automatikusan ne jelentse a szlovák elvesztését.

Ez egy egyértelmű közös érdek” – jelentette ki Sólymos László.

A Híd, az MKP, és az Összefogás a törvénytervezetet jelenlegi formájában diszkriminatívnak tartja és a megoldást a 2010 előtti feltételek visszaállításában látja. Következetesen bírálják a minisztériumi javaslatot, amely egyrészt bizonyos könnyítésekkel javít a jelenlegi helyzeten, de a szlovákiai magyarok helyzetén egy cseppet sem.

„Nem hozhatnak olyan törvényt, amely diszkriminálja a magyarokat Szlovákiában.

A kormány jelenlegi terve éppen ez, és ez ellen tennünk kell. Emellett a belügy által javasolt módosítás után továbbra is alkotmányellenes lenne a jogszabály, így ez a kérdés nemcsak magyar, de jogállami ügy is. A közös javaslatunk egyszerű, logikus és mindenki számára segítséget jelent” – tette hozzá Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Patriótákról: hétfőn lesz bejelentés, látni fogják, hogy nem a levegőbe beszéltem

Hosszú interjút adott péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Szerinte az ukrajnai háború ügyében az emberséges politika iránytűjét kell kézbe venni. Szerinte a francia Nemzeti Tömörülés várható választási győzelme egész Európára azonnal hatással lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×