eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséhez szükséges közösségi távolságtartásra figyelmeztető felirat a londoni Hyde Parkban 2020. április 13-án. Nagy-Britanniában eddig 10 612 ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A brit kormány a sokkoló gazdasági hírek ellenére a járvány emberi oldalára koncentrál

Akár további egy hónapig maradhat a brit karantén, miközben más európai országok már a fokozatos nyitásról döntöttek. Közben nem világos, mikor tér vissza a kormányrúdhoz Boris Johnson miniszterelnök, aki lábadozik és túlvan első egészségügyi sétáján.

Nagy-Britannia lakosai számára még hosszú ideig eltarthat, amíg kiléphetnek a Covid-19-es betegség miatti karanténból. Erre utalt Sir Patrick Vallance, a kormány tudományos főtanácsadója. Az ok: még mindig nem tetőzött a napi halálesetek száma, ami várhatóan tovább emelkedik a héten, majd két-három héten át stagnálni fog, mire esni kezdene.

A brit halálesetek száma hétfőn este már meghaladta a 11 300-at, miközben a kormányt egyre hevesebb támadások érik azért, mert nincs elég védőfelszerelés az egészségügyi dolgozók számára.

„A kijózanító halálozási adatok ellenére biztatók a számok és azt mutatják, hogy kezdjük megnyerni a küzdelmet. Ennek ellenére hosszú még az út, nem tetőzött még nálunk a vírusfertőzés”

– érvelt a karantén fenntartása mellett Dominic Raab külügyminiszter, aki a lábadozó Boris Johnson kormányfő helyett irányítja a kabinetet. Raab még azelőtt beszélt, hogy a kormány tudományos tanácsadói a héten véleményt mondtak volna a társadalmi távolságtartási szabályok hatásosságáról.

A miniszterelnök helyettese azt jelezte, hogy egyelőre maradnak a karantén-intézkedések és azokat csak akkor oldják fel, ha biztonságosnak tűnik majd a lépés.

Maga Boris Johnson kormányfő közben checkers-i rezidenciáján lábadozik, miután vasárnap kiengedték a kórházból. Johnson arra utal, hogy Covid-19 betegsége „bármilyen irányt vehetett volna” és külön köszönetet mondott a rá felügyelő új-zélandi és portugál ápolónak.

Johnsonhoz csatlakozott várandós menyasszonya, Carrie Symmonds, akivel egy hónapon át nem látták egymást.

Egy szóvivő azt mondta, hogy a miniszterelnök nem dolgozik, csak a jobbulásra koncentrál. Így egyelőre nem világos, hogy mikor tér vissza a kormányrúdhoz, miközben miniszterei különvéleményeket fogalmaznak meg.

Rishi Sunak pénzügyminiszter például azt mondta más kormánytagoknak hogy a koronavírus-karantén miatt ebben a negyedévben akár 30%-kal is csökkenhet a brit GDP. Egyes brit lapok szerint ez a kormányon belül belvita jele és Sunak a rendelkezések fokozatos feloldásáért kampányol.

A sokkoló hírek miatt azonban a kormány figyelme továbbra is főként a járvány emberi oldalára irányul. Az angol tisztifőorvos például közölte: az idősotthonok több mint 13 százalékában, azaz 92 helyen már felütötte a fejét a fertőzés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×