eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nagyszombat, 2016. március 5.Egy asszony leadja szavazatát a szlovákiai parlamenti választáson Nagyszombatban 2016. március 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Így áll a szlovákiai magyar-magyar versenyfutás

Az egyik közvéleménykutató-ügynökség azt is vizsgálta, a magyar választók körében melyik párt kaphat több szavazatot a jövő szombati parlamenti választáson, a Híd vagy a Magyar Közösségi Összefogás.

Február 29-én, azaz jövő héten szombaton a kormánypárti Híd és a Magyar Közösség Pártja, a Magyar Fórum és az Összefogás szövetségéből létrejött választási párt, a Magyar Közösségi Összefogás vívja majd egymással a legnagyobb csatát a szlovákiai magyar szavazatokért. A két magyar párt programja foglalkozik a választáson induló mozgalmak közül a legrészletesebben a kisebbségeket érintő problémákkal.

A kérdés az, melyik pártnak lesz egyáltalán lehetősége a magyar érdekvédelemre, mert a megoszló magyar szavazatok miatt könnyen előfordulhat, hogy sem a Híd, sem az MKÖ nem jut be a parlamentbe. A legfrissebb – magyar szempontból releváns – ASA közvéleménykutató által végzett felmérés során

997 magyarul beszélő szlovákiai állampolgárt kérdeztek meg magyar nyelven.

A mérés szerint majdnem minden második megkérdezett, (46 százalék) az MKÖ listáját választotta, a második helyen pedig a Híd 26 százalékot kapott. Így elmondható, hogy 2:1 arányban oszlanak meg a magyar szavazatok az MKÖ javára.

A kutatás szerint

egyetlen szlovák párt sem érné el a bejutáshoz szükséges 5 százalékot a biztos magyar pártválasztók körében.

Ezt az eredményt igazolja egy másik, múlt pénteken közzétett, 1114 össz-szlovákiai polgár bevonásával végzett ügynökségi felmérés is.

Nagy József, aki az előző ciklusban még a Híd európai parlamenti képviselője volt, most pedig már az MKÖ alelnöke, bizakodó. Mint mondja, tudatosítják, hogy nem a felméréseket, hanem a választásokat kell megnyerni, de biztató, hogy régen nem látott érdeklődés és bizalom mutatkozik a választási kampánygyűlések során.

„A stabilan növekedő támogatottságunkat az összefogás érzelmi üzenete és a bizalom mellett annak tulajdonítjuk, hogy az MKÖ kormányképes és az egyedüli elfogadható magyar partnere a nyerésre álló jobboldali koalíciónak. A többség számára az is mérvadó, hogy

az MKÖ biztos nem fog lepaktálni a Smerrel, a Szlovák Nemzeti Párttal és a Mi Szlovákiánk Néppárttal

a választások után” – nyilatkozta Nagy József, a Magyar Közösségi Összefogás alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×