eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Helyi lakosok szavaznak a szlovákiai parlamenti választáson a felvidéki Gömöralmágyon 2016. március 5-én. Megközelítőleg 4,4 millió választópolgár 23 politikai pártra és mozgalomra, illetve azok közel 2900 képviselőjelöltjére adhatja le voksát.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Szlovákia választ: túl sok a bizonytalanság a voksolás előtt

A közvéleménykutatók adatai alapján nagy valószínűséggel valamilyen szivárványkoalíció lesz Szlovákiában az új kormány a február 29-i parlamenti választás után. Ebben Robert Fico pártja, a jelenleg legfőbb kormányzó erő előreláthatólag nem szerepel majd. Az országban két héttel a választások előtt már tilos közvéleménykutatást közölni, mégis terjednek nem hivatalos eredmények, melyeket közösségi finanszírozásból készített a két legmegbízhatóbbnak tartott kutató cég.

A nem hivatalos felmérésekben is folytatódik az a tendencia, hogy Robert Fico pártjának a Smer-nek, folyamatosan olvad a népszerűsége, de eddig nem jelent meg az ellenzéken belül olyan párt, ami úgy igazán a nyakára tudott volna nőni. Az utóbbi hetekben ez váratlanul megtörtént, és Igor Matovič ellenzéki vezér pártját, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségeket már csak egy-két százalék választja el a Smer népszerűségétől - mondta az InfoRádiónak Kollai István történész közgazdász.

Beszámolt arról, hogy 17 százalék körül mérik Robert Fico pártját - plusz/mínusz 3 százalékos hibahatár mellett -, míg az Egyszerű Emberek Pártját 15-16 százalékkal, az utánuk következő pártok esetében pedig 12,10, 9, 8, 7 százalékos népszerűséget mutattak ki.

Elég sok, akár 8 vagy 9 párt is bejuthat a szlovák parlamentbe a történész szerint.

Ugyanakkor szerinte óriási hibákat vétettek a közvéleménykutatók, és óvatosságra is int a mostani közvéleménykutatások eredményei kapcsán is. Szlovákiában ugyanis 2 százalékra mérte folyamatosan, az összes közvéleménykutató azt a pártot, ami végül 11 százalékot ért el, és 5-6 százalékra mérték 4 éve azokat a pártokat, amelyek aztán 12 százalékot értek el - hívta fel a figyelmet Kollai István.

Mégis, a mostani eredmények alapján úgy tűnik, hogy vagy a Smer vagy az Egyszerű Emberek lehet a fő kormányzó erő. De ezek együtt semmiképpen nem. Talán azt is meg lehet kockáztatni, hogy a Smer nehezen fog kormányrúdhoz kerülni, mert elfogytak a potenciális koalíciós társak - mondta a történész. A sok kicsi ellenzéki párt alapvetően mind Fico-ellenes, és annyira erősen erre épül az identitásuk, hogy ezt nem is valószínű, hogy ezt át tudják fordítani.

Inkább az a valószínűbb, hogy egy sok pártból álló, valamiféle szivárvány-koalíció jön létre

- mondta Kollai István. Szlovákiában ennek van hagyománya, és ezek korábban sikeresek voltak. De azért azt látni, hogy ezek a pártok már sokkal inkább ilyen projektpártok, nagyon sok a kalandor személyiség bennük, sokkal erősebbek az ideológiai ellentétek is - tehát nem biztos, hogy most is olyan jól működne egy ilyen, mint korábban - tette hozzá Kollai István.

Elmondása szerint az is kérdéses, hogy egyáltalán lehet-e jobboldalinak nevezni az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek Pártját. Valamiféle polgári, civil erőket, mozgalmakat magukba építettek az egyértelmű, nem mondhatni kifejezetten baloldali pártnak se, de nincsenek komoly ideológiai elkötelezettségek.

A fő üzenete egyértelműen az, hogy a Fico-féle korrupt, züllött államot le kell váltani.

Sok a populisztikus elem a pártban, viszont az is igaz, hogy nagyon komoly civil szakértőket kértek föl a listájukra, és komoly civil aktivizmust csatornáztak be a pártba - tette hozzá Kollai István. Potenciális koalíciós partnerük lehet a volt köztársasági elnök pártja mellett, egy libertariánus párt, a kereszténydemokraták és egy új liberális párt is.

Alapvetően magát a pártot mindenki koalícióképesnek mondaná az ellenzékből, de

a vezetőjüket, Igor Matovič-ot egy nagyon összeférhetetlen, önsorsrontó, közsors-rontó személyiségként tartják számon -

közölte a történész. Matovič már volt kormányon egy szivárvány-koalíció tagjaként - amit aztán lényegében belülről vert szét.

A magyar pártokat folyamatosan a bejutási küszöb alá mérik.

Mind a Magyar Közösségi Összefogást - itt is voltak már meglepetések - mind a Híd-Mostot - jegyezte meg a történész. Utóbbinak tendenciózusan, évek óta olvad el a támogatottsága, mivel nem nagyon tudták elmagyarázni a választóiknak, hogy egy ennyire korrupciós, botrányokba keveredett koalíciós erő mellett miért tartottak ki mindvégig.

A Magyar Közösségi Összefogásnál vagy egy olyan belső lendület, hogy sikerült civil aktivista fiatalokat a listájukra tenni, de hogy ez elegendő lesz-e az öt százalékos parlamenti küszöb eléréséhez, az nagyon kétséges - véli Kollai István. A párton belül kialakult összefogásnak nincs elég erős belső koherenciája, és mindenki a maga pecsenyéjét sütögeti ebben a formációban. Úgy látja, hogy azoknak a fiataloknak, akiket sikerült a listának megnyerni, nem adják meg azt a háttértámogatást, amire szükség lenne ahhoz, hogy a szavazók tényleg észre vegyék, hogy itt van egy új, friss hang a listán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×