eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó
Nagyszombat, 2016. március 5.Egy asszony leadja szavazatát a szlovákiai parlamenti választáson Nagyszombatban 2016. március 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Soha nem volt még ekkora bizonytalanság szlovákiai választás előtt

Szlovákiában ma parlamenti választásokat tartanak. Rengeteg párt táncol a parlamentbe jutás küszöbén, köztük van a két magyaros erő is, amely viszont sok jóra nem számíthat. A legutóbbi felmérés kormányváltó hangulatot mutat, de kérdés, a legnépszerűbb Matovic-párt kivel lesz képes összefogni.

Huszonhét éves története eddigi legbizonytalanabb választása elé néz Szlovákia, és ennek csak egyik összetevője, hogy a tíz év alatt 62 ezerrel csökkent lélekszámú magyarság parlamenti képviselethez jutásának esélyeit is homály fedi.

A mai, az ország történetének nyolcadik parlamenti választásán 25 politikai csoportosulás indul. A magyar pártok két csoportosulásban vesznek részt a választásokon: a Most-Híd a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel (MKDSZ) és két kisebb párttal közösen, a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Magyar Fórum és az Összefogás a Magyar Közösségi Összefogás listáján indul.

"Hosszú hetek óta érezhető, hogy a Robert Fico vezette, kormányzó, szociáldemokrata Smer pozíciói gyengülnek, és a legerősebb ellenzéki párt, az Egyszerű Emberek és Független Személyisek - Igor Matovic vezetésével - már megelőzte az utolsó, nem hivatalos felmérés szerint, akár 40 közeli mandátumszámra is számíthat" - fogalmazott az InfoRádióban Szarka László történész. Ez azt jelenti, hogy további három, polgári középpárttal elméletileg többségre tudna jutni a 150 fős szlovák parlamentben.

Mint arra ezzel kapcsolatban Kiss Balázs, az InfoRádió pozsonyi tudósítója felhívja a figyelmet, a választás előtti két hétben nem lehetett nyilvánosságra hozni közvélemény-kutatási adatokat, ugyanakkor a héten állampolgári megrendelésre mégis készült egy felmérés, aminek adatait Prágában, Csehországban jelentették meg.

"Matovic mozgalma 19,1 százalékkal vezetett, Ficóék 15,6-tal követték. Ebből arra lehet következtetni, hogy nem Robert Fico alakíthat kormányt"

- mondta el a tudósító, hozzátéve, Matovic 2010 óta folyamatosan ostorozza a Fico-kabinetet, elsősorban azért, mert "korrupt".

Hogy mi húzódik meg a folyamat mögött? Szarka László szerint egyrészt a Ján Kuciak-gyilkosság miatt felgyűlt protestszavazatok, aminek politikai kárát Robert Fico a 13. havi nyugdíj bevezetésével próbálta enyhíteni.

Szarka László úgy véli, a legutolsó prognózisok mégis egy instabil helyzet várható kialakulásával számolnak, így pedig

előre hozott választások is következhetnek a mostani voksolás után.

A bizonytalanságot az okozza, hogy sok kis párt táncol a bejutási küszöb körül, akik ha kiesnek, a nagy támogatottságú pártok mandátumaránya még magasabb lesz, ez pedig bármelyik irányba elbillentheti a mérleg nyelvét.

Kiss Balázs elmondta még, hogy az ellenzék viszonylagos egységet tudott mutatni, a kampányban "nem kockáztatott".

Ha Matovic győz, elemzők szerint a parlamentbe jutás küszöbén mért liberális Szabadság és Szolidaritás, Andrej Kiska volt államfő pártja, az Emberekért, illetve a Progresszív Szlovákia lehet koalíciós partner.

Az elmúlt hetek felmérései rendre a parlamenti küszöb alá mérték a két magyar listát, 3,9-et kaphat a Híd, 3,5-öt a Magyar Összefogás,

ezért valószínűsíthető, hogy nem lesz magyar képviselet az új parlamentben.

A törvényhozó hatalmat az egykamarás Nemzeti Tanács gyakorolja, amelynek 150 képviselőjét közvetlenül, pártlistákról, négy évre választják meg. A legutóbbi, 2016. március 5-i parlamenti választáson nyolc politikai csoportosulás jutott be a törvényhozásba, köztük a magyar-szlovák Híd-Most párt. A Magyar Közösség Pártja (MKP) nem érte el az 5 százalékos küszöböt. A Robert Fico miniszterelnök vezette koalíciós kormány az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló (Siet) párt képviselőiből alakult meg, de a Siet szétesése után néhány hónap múlva hárompártivá alakult át. Fico 2018. március 15-én lemondásra kényszerült, miután a kormánykörök és az olasz maffiához közel álló üzletemberek kétes kapcsolatait vizsgáló oknyomozó újságíró, Ján Kuciak február 21-i meggyilkolása miatt egyre terebélyesedő politikai válság alakult ki. Az új koalíciós kormányt egy héttel később az addigi miniszterelnök-helyettes, Peter Pellegrini alakította meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×