eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
2019. augusztus 21-i kép Boris Johnson brit miniszterelnökről a berlini kancellári hivatalban Angela Merkel német kancellárral tartott sajtótájékoztatón. A brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza szeptember 6-án jóváhagyta annak a törvénynek az életbe léptetését, amely elvben lehetetlenné teszi, hogy az Egyesült Királyság október 31-én megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által kezdeményezett, Johnson által hevesen ellenzett indítványt az előző éjjel fogadta el az alsóház 327-299 arányban.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Pingpongmeccsbe kezdett a lordok háza a brexittörvénnyel kapcsolatban

A brit Lordok Háza visszadobta Boris Johnson miniszterelnök brexitmegállapodását, amelynek elfogadása nyomán a hónap végén a szigetország rendezett módon tudna kilépni az Európai Unióból. A brit felsőház 5 módosító indítvánnyal küldte vissza a tervezetet az alsóházba, ahol így további vitát kell tartani.

Két napig tartották vissza Boris Johnson bosszúságára a brit főrendek a brexit törvényt. Hétfőn három módosítást is fűztek a törvényhez – így például azt, hogy a letelepedett uniós dolgozók igazolványt kapjanak arról, hogy joguk van az országban tartózkodni.

Kedden további két módosító indítvánnyal álltak elő – ezek egyike kimondja, hogy a brexit után a brit földre egyedül érkezett kiskorú menekülteknek joguk legyen ahhoz, hogy családjuk Nagy-Britanniában csatlakozzon hozzájuk.

Bár a lordok elfogadták a törvényt, de a módosítások nyomán most újabb vitát kell tartani a jogszabályról a brit alsóházban, ahol a kormány megpróbálja majd leszavaztatni a módosításokat. 80 fős többségével Boris Johnson miniszterelnöknek erre meg is van az esélye.

Ezt követően a Felsőházban ülő lordoknak még mindig lehetőségük lesz – ahogy egy kommentátor fogalmazott –

„a parlamenti pingpong folytatására”,

vagy fejet hajthatnak a választott alsóház előtt.

Az ellenzéki liberális és munkáspárti lordok figyelmen kívül hagyták a kormány kérését, hogy nem fűzzenek módosításokat a törvényhez. Azt mondták: nem a brexitet akarják megállítani, csak biztosítani, hogy jobban legyen megszövegezve a jogszabály.

Az eset miatt dühös konzervatív kommentátorok megjegyezték: a Lordok háza feladata jobbára a kormány munkájának „ellenőrzése” és törvényjavaslatok szentesítése. A Lordoknak egyébként mind a konzervatív kormánnyal, mind a republikánus hajlamú ellenzékkel meggyűlt a baja és már többször megfenyegették őket azzal, hogy megszűntetik azt, hogy anélkül vehetnek részt a törvényhozásban, hogy megválasztották volna őket. A munkáspárt vezetői posztjára pályázó egyik jelölt pedig azt mondta: választott „szenátussal” váltaná fel őket.

Mostani módosításaikkal azért törtek borsot Boris Johnson orra alá, mert

a brit kormányfő már nagyon várja a napokon belül bekövetkező „brexitnapot”.

Nagy-Britannia január 31-én lép ki az Európai Unióból és a történelmi eseményt azzal akarják emlékezetessé tenni, hogy este 11-kor egy visszaszámláló órát vetítenek Londonban a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencia falára, a kormányépületeket a Union Jack nemzeti lobogóval díszítik fel és fényjátékot vetítenek rájuk.

Közben az Európai Unió – amely korábban jelezte, hogy irreális azt várni, hogy az év végéig átfogó kereskedelmi alkut és a kapcsolatokat szabályozó egyezményt kössenek a felek – közölte, hogy a jövőbeli viszonyról szóló tárgyalásokat csak márciusban tudja megkezdeni.

Az EU-Bizottság azt mondta: eltart egy darabig, amíg a tagállamok közös álláspontra jutnak. Mindezzel növelhetik a nyomást, hogy Boris Johnson az év végén hosszabbítást kérjen, amit ő határozottan kizár.

Közben kiderült, hogy

a Johnson-kormány két évvel hamarabb akarja korlátozni az alacsonyan képzett EU-s dolgozók – például idénymunkások – belépését,

mint elődje, Theresa May kormánya. Ezzel szembemegy a munkaadók kérésével, akik azt kérték, hogy a részleges munkaerőhiány miatt fokozatosan vezessék be az új, pontrendszerre épülő bevándorlási szabályokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×