eur:
392.19
usd:
361.8
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését (Brexit) ellenző tüntetők egyike Theresa May brit miniszterelnöknek öltözve egy Titanic című film egyik jelenetét adja elő a brit parlament épületénél 2019. január 15-én. A brit parlament alsóháza ezen a napon szavaz a brit európai uniós tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodásról.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Theresa May nem adja fel és nem válogat az eszközökben

Megint a brit parlament elé akarja vinni a kétszer már megbukott brexit-alkut a brit kormányfő. Arra játszik, hogy egyre több kilépéspárti képviselő ismeri fel: ha nem fogadják el az uniós kilépésre a jelenlegi forgatókönyvét, akkor a szigetország az Európai Unióban ragadhat.

Theresa Mayt jobbról és balról is szidják a szigetországban, de egy dolgot nem lehet elmondani róla: hogy ne lenne harcos, makacs és kitartó. Két masszív kudarccal a háta mögött a brit miniszterelnök arra készül, hogy ismét a parlament elé terjeszti hazája és az Európai Unió „válási forgatókönyvét”. A képviselők valószínűleg kedden vagy szerdán mondhatnak újra véleményt.

Ami reményt ad számára az az, hogy keményvonalas belső pártellenzéke kezdi felismerni: fennáll számukra a veszélye, hogy Nagy-Britannia egyáltalán nem lép ki az EU-ból és az is, hogy a káosz nyomán előrehozott választásokat tarthatnak, melyeken az ellenzéki Munkáspárt kiütheti a hatalomból a megosztott konzervatívokat.

Theresa May vasárnap a kormányát taktikailag támogató, 10 fős északír protestáns Demokratikus Unionista Párttal tárgyalt. Bírálói szerint alkudozott vagy még cinikusabban fogalmazva:

megpróbálta megvásárolni a támogatásukat a kétszer általuk is elutasított kilépési megállapodáshoz.

Erre utalt, hogy Philip Hammond brit pénzügyminiszter egy tévéinterjúban elismerte: néhány hónap múlva felülvizsgálhatja, hogy mennyi költségvetési pénzt kapjon az északír régió. Azt tagadta, hogy ez a brexit-szavazás miatt történne és azt mondta: a szokásos, időszaki rutinvizsgálat során térnek ki a kérdésre.

A DUP néven ismert északír párt 2017-ben 1 milliárd fontos támogatást szerzett a tartomány számára, cserébe azért, hogy életben tartsa Theresa May kisebbségi konzervatív kormányát.

De miért is olyan fontos, hogy a DUP May oldalára álljon a brexit-paktum kérdésében? Kommentátorok úgy tartják, hogy a tíz fős frakció támogatása meggyőzheti a keményvonalas brexitpárti angol képviselőket is:

jobb, ha kelletlenül, de elfogadják a kormányfő tervét, mert ennél jobb már nem lesz.

Ebben az esetben, hiába szavazna May ellen a Munkáspárt és más ellenzéki képviselők: a konzervatív erők összezárásával Nagy-Britannia szabályozott fogatókönyv alapján távozni tudna az Unióból. Ha viszont ismét bukna az alku, akkor Jeremy Corbyn munkáspárti vezér jelezte: bizalmatlansági indítványt nyújt be a két tűz közé került Theresa May-jel szemben.

A gond most már csak az, hogy

Nagy-Britannia számára fizikailag már lehetetlen március 29-én távozni az EU-ból.

Ezt megint csak a brit pénzügyminiszter mondta. Mint Philip Hammond kifejtette: a parlament leszavazta a kilépési egyezmény nélküli brexitet, de magát a jelenlegi egyezményt is.

Ha azt a harmadszori szavazáson mégis elfogadják, már akkor sem lesz idő átnyomni a parlamenten a határidő szerinti brexithez szükséges törvényeket. Így Londonnak most mindenképp további időre van szüksége a jogszabályok elfogadására és a kilépési határidő kitolását kell kérnie az EU-országoktól.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×