eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Charlevoix, 2018. június 9.Donald Trump amerikai elnök megosztja gondolatát egy fotóriporterrel, amint sajtótájékoztatóra érkezik a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján Charlevoix-ban 2018. június 9-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPA/Clamens Bilan)
Nyitókép: CLEMENS BILAN

Amerikai tőzsdék: Trump rövidebbre venné a Fed pórázát

Fél éve nem álltak ilyen alacsonyan a globális részvényárfolyamok, mint most. A befektetők szerint a helyzetért részben az amerikai kamatlábemelések a felelősek. Donald Trump elnök egyenesen a nemzeti bank szerepét betöltő Fedet okolta.

Azt még nem lehet mondani, hogy a nemzetközi tőzsdéken eluralkodott a medvepiac, de rossz hetet zárnak a piacok. Hat hónapja nem voltak ilyen szinten az árfolyamok, miután az amerikai kamatemelések ráijesztettek a befektetőkre.

Donald Trump amerikai elnök gyorsan

"az ellenőrzés alul kiszabadult" Fed

-et okolta a helyzetért.

Csütörtökön további két százalékot estek a részvényárak, és ilyen hosszan tartó árfolyamvesztés még nem történt a Trump-elnökség ideje alatt.

A Wall Street-i eladási láz Európára is átterjedt. A kontinens tőzsdéit összefogó Stoxx 600-as index masszív, 1,7 százalékos esést produkált a nap folyamán, ami két éve nem látott mélységbe taszította.

Még nagyobb volt az értékvesztés a feltörekvő piacokon, ahol 2,7 százalékot estek a papírok, 17 százalékra tornászva fel az idei esést.

Mint a Financial Timesban olvasható, Amerikában minden piac lefelé tart a széleskörű és "fájdalmas" eladási hullám nyomán.

A befektetők azután kezdtek el szabadulni a részvényektől, hogy viharos helyzet állt be az amerikai kötvények piacán.

A pozitív gazdasági adatok és a Fed-vezetők bizakodó megjegyzései azt sugallták a befektetőknek, hogy a növekedést fékező kamatemelések jöhetnek. Ezt követően hét éve nem látott szintre ugrott az amerikai kincstárjegy hozama.

A megjegyzéseket úgy lehet értelmezni, hogy az amerikai gazdasági a ciklus végéhez ért, és hamarosan lassulhat a növekedés.

Az események hatására Londonban, az FTSE globális idexe csütörtökön hatodik napja esett és elvesztette a 2018 során elért teljes nyereséget.

A növekvő kötvényhozamok még a technológiai papíroktól is elcsalogatták a befektetők pénzét, így az S&P technológiai index 7 százalékot esett a héten.

Közben Donald Trump amerikai elnök bírálta a jegybankot, és azt mondta:

"Szeretném, ha a mi Fedünk nem lenne ilyen agresszív, mert nagy hibát követnek el." Egy nappal korábban "őrültnek" nevezte a Fed vezetését,

amiért kamatemelést fontolgat. Csakhogy korábban épp Trump adócsökkentési lépései provokáltak ki kamatlábemelést, hogy kordában tartsák az inflációt.

Nem mindenki esik kétségbe a jelenlegi helyezettől: Christian Hill, a DWS eszközkezelő igazgatója szerint

"az Egyesült Államok gyorsan talpra áll és újabb magasságokba szárnyal. Az év végén inkább fektetném amerikai papírokba a pénzem, mint európai vagy japán részvényekbe"

– mondta.

Lehet, hogy most olcsón lehet részvényhez jutni, de a globális gazdaságot inkább az állami és magán adóssághegy aggasztja, amely az alacsony kamatok miatt 10 év alatt 182 trillió dollárra ugrott. Aggasztja a befektetőket a kínai gazdaság lassulása is, ami lehúzhatja a globális gazdaságot - egy kevésbé költekező Kína kevesebb importcikket vásárolna külföldről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×