eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Trump bekeményít Moszkvával szemben

Trump bekeményít Moszkvával szemben

Lebénulnak az amerikai-orosz kapcsolatok, ha nem találnak megoldást az ukrajnai válságra – erre figyelmeztetett az amerikai elnök ukrajnai különmegbízottja. A kijelentés arra utal, hogy a Trump-kormányzat távolról sem törekszik kiegyezésre Moszkvával.

Kurt Volker, az Egyesült Államok ukrajnai különmegbízottja a Financial Timesnak nyilatkozva megerősítette, hogy Donald Trump kormánya „komolyan fontolóra vette”, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnába.

A cikk „halált okozó fegyvereket” említett,

a múlt héten még az amerikai védelmi miniszter által emlegetett „védelmi jellegű fegyverekkel” szemben.

James Mattis miniszter a múlt héten, Ukrajna függetlenségi napjához időzítve látogatott Kijevbe és biztosította Washington támogatásáról Petro Porosenko elnököt.

Arról, hogy az ukrajnai válságnak milyen nemzetközi hatásai lehetnek, a különmegbízott azt mondta: „az orosz-amerikai kapcsolat nagyon fontos és azt meg fogja bénítani az ukrajnai probléma... Oroszországnak alapvető döntéseket kell hoznia arról, hogy betartja-e a minszki tűzszüneti egyezményt, amelynek célja, hogy békét hozzon Kelet-Ukrajnába és kivonja csapatait a régióból” – fogalmazott.

Orosz oldalon ugyanakkor éppenséggel az ukrán kormányt vádolják azzal, hogy nem hajtja végre az egyezményt, amely szerint a kelet-ukrajnai régióknak autonómiát kell adni.

Bár a korábbi, Obama-kormányzat élesen szembehelyezkedett Moszkvával, addig nem ment el, hogy fegyvereket adjon el Ukrajnának, úgy tűnik ezt most meglepő módon a Trump-féle Fehér Ház teheti meg.

Mint Volker fogalmazott, „Washingtont aggasztja, hogy Ukrajna lecsúszott a címlapokról” és a Trump-kormányzat, Németországgal és Macron francia elnökkel együtt „ismét előtérbe tolja a témát”.

"Az a benyomás, hogy a konfliktus rosszabbra fordult és ez csak folytatódni fog, ha nem teszünk valamit” – mondta a korábban NATO-nagykövetként dolgozó Volker, aki jelenleg a McCain Intézet nevű kutatóközpont igazgatója.

Volker már találkozott Vlagyiszlav Szurkovval, Moszkva ukrajnai különmegbízottjával, aki szerinte azt sugallta: Oroszország kész elfogadni a jelenlegi helyzetet, amikor a konfliktus lángjait ugyan eloltották, de a parázs tovább izzik.

„Szerintem ugyanakkor nem járnak jól vele.

A szankciókkal megfizetik a kelet-ukrajnai jelenlét árát.

Az a helyzet, hogy Oroszországot kizárhatják diplomáciai és gazdasági kapcsolatokból és nem olyasvalami, amit Oroszország akar. Azt hiszem, számolgatniuk kell és meg kell hozniuk a saját döntéseiket” – figyelmeztetett Volker.

Mint a Financial Times megjegyzi, mostanra a Trump-kormányzatból eltávolították az Oroszországgal szemben engedékenyebb személyeket, és a héják kerültek túlsúlyba. Volker azt állította, hogy „az orosz parancsnokság alatt álló” szeparatista erők rendszeresen megsértik a tűzszünetet Kelet-Ukrajnában. „Moszkvának csapatai vannak Kelet-Ukrajánában és azokat ki kell vonnia” – tette hozzá. Porosenko ukrán elnök a múlt héten 3000 orosz katonát említett. Az interjú és a Mattis-látogatás arra utalhat, hogy fellángolhatnak a harcok, ahogy az a múltban az rendre megtörtént magas rangú amerikai illetékesek ukrajnai útjai után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×