eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nem veszélyesek a szlovák tojások

Nem veszélyesek a szlovák tojások

Biztonságosak a szlovák tojások és az összes baromfiudvart rendben találták – ez a szlovák baromfitelepek széleskörű ellenőrzésének eredménye. Az állami állatorvosok sehol nem találtak fipronil rovarirtó szert. Az ellenőrzésekre a szennyezett tojások körül kitört botrányt követően volt szükség. A tojások holland baromfitelepekről érkeztek, és legkevesebb 16 európai országban fedezték fel őket, köztük Szlovákiában is.

Augusztus elejétől ellenőrzik a szlovák állami állatorvosok az összes tojójérce tenyésztőt, akik a szlovákiai és európai piac számára adnak el tojásokat. Zuzana Ačjaková, a földművelésügyi minisztérium kommunikációs osztályának munkatársa elmondta, hogy összesen 146 baromfiudvar 64 tenyészetét ellenőrizték.

„Az engedélyezett tojótyúkok tartásával foglalkozó baromfitenyésztő gazdaságok egyikében sem találtak szennyezett tojást. Az ellenőrök nem állapították meg a fipronil használatát. Az összes szlovákiai baromfiudvar veszélytelen” – jelentette ki Ačjaková.

 Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hatóság az ellenőrzések során az ektoparaziták ellen használt gyógyszerek használatát vizsgálta. Jozef Bíreš igazgató szerint a hatóság azokat a szereket ellenőrizte, amelyben előfordulhatott volna az említett rovarirtó szer.

„Kiderült, hogy a gazdák csak hat esetben használtak ektoparaziták elleni gyógyszereket. Ezek mind olyan gyógyszerek, amelyek használata engedélyezett Szlovákiában és természetesen nem tartalmazzák a fipronil nevű tiltott szert” – mondta Bíreš.

 A fipronil bolhák, tetűk és kullancsok elleni készítmények alkotóeleme. Ha felnőtt korú kisebb mennyiségű szennyezett tojást fogyaszt, az nem kellene, hogy egészségügyi problémát okozzon. Gyermekeknél nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén máj-, vese és pajzsmirigy-károsodás kockázata állhat fenn. Az állatorvosok tovább folytatják a tojás, hús és tojásalapú keverékek célirányos ellenőrzését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×