eur:
395.02
usd:
368.22
bux:
71567.76
2024. július 2. kedd Ottó

Egyelőre nincs megoldás a szlovák kormányválságra

Kedden ül tárgyalóasztalhoz a három koalíciós pártelnök, hogy megoldást találjanak a Szlovákiában egy hete kirobbant kormányválságra. A háromoldalú egyeztetés múlt hét pénteken Robert Fico miniszterelnök betegsége miatt hiúsult meg, azóta csak találgatás folyik, és megy az üzengetés.

A kormánykoalíció vezetői kedden 17:00-kor ülnek össze, hogy megpróbálják megoldani a Szlovákiában kirobbant koalíciós válságot.

A sajtót hétfőn csupán Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter tájékoztatta, aki röviden annyit közölt, a Koalíciós Tanács akkor ül össze, ha Robert Fico miniszterelnök meggyógyul. A tárcavezető azt már nem árulta el az újságíróknak, milyen betegsége van a kormányfőnek. Később a hírügynökségek jelentették, holnap lesz a kormánypárti elnökök találkozója.

A kormányválságot Andrej Danko, a második legnagyobb kormánypárt, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke robbantotta ki múlt hét hétfőn. Danko kijelentette, szeptember elsejei hatállyal felmondja a Robert Fico irányította Smerrel és a Bugár Béla vezette Híddal kötött koalíciós szerződést, mert úgy érzi, új prioritások megfogalmazására van szükség. Az SNS elnöke úgy véli, pártjának a Smer mellett csupán epizódszerep jut a kormányzásban. Elemzők szerint ez vitte rá arra, hogy az asztalra csapjon, és a koalíciós szerződés újrafogalmazását követelje Robert Ficótól és Bugár Bélától.

Politológusok szerint a válság kiváltó oka valójában egészen máshol gyökerezik. Többen úgy vélik, a kormányválság előzménye egy, az Andrej Danko pártja által felügyelt oktatási minisztériumban kirobbant korrupciós botrány volt, és a pártelnök a kormányválság előidézésével igyekszik eltussolni minisztere hibáját. A közpénzből finanszírozott egyetemek és főiskolák ugyanis nem kaptak támogatást az SNS-es Peter Plavčan által irányított tárca kutatásokra szánt milliós uniós támogatásából. Sajtóhírek szerint a fejlesztésre és kutatásra szánt európai uniós támogatásból a miniszterhez közeli magánvállalatok részesültek. Azt viszont tárca nem hozta nyilvánosságra, hogy mely pályázók között osztották szét a 288 millió euró uniós támogatást.

 Az esetet már a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség is vizsgálja. Az Európai Bizottság pedig levélben figyelmeztette Szlovákiát, hogy négy gyanús pályázati felhívást leállítanak, és a bizottság addig nem fizeti ki a támogatást, amíg nem vizsgálják meg a pályázatokat, és nem fogadnak el megfelelő intézkedéseket a hasonló esetek megelőzése céljából.

 A parlamenti ellenzék leváltaná az oktatási minisztert, aki két hét hallgatás után ma állt először a kamerák elé. Az újságírók alaposan megizzasztották a tárcavezetőt, ő azonban kitart amellett, hogy nincs oka lemondani. Peter Plavčan azt mondta, a botrányt a sajtó fújta fel, és nem tud tényleges visszaélésről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Budapest gazdasági súlya mindig is hatalmas volt hazánkban, az ezredforduló óta pedig összességében még növekedett is. Néhány megye azonban gyengén teljesített, és érdemben veszítettek gazdasági súlyukból. A főváros kétszer olyan fejlett, mint az ország átlagos gazdasági teljesítménye, miközben az ország keleti felén 50-60% alatti teljesítményeket is látunk. Jó hír, hogy a megyék túlnyomó többsége felzárkózást mutat az EU-átlaghoz, azonban van olyan térség, ahol stagnálás, illetve visszaesés látszik. Hazánk példáján is látszik, ami az elmúlt egy-két évtizedben egyre jellemzőbb: leginkább a szolgáltatószektor képes dinamizálni egy térséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×