eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Amerikának kémkednek a frankfurti főkonzulátus informatikusai

A két évvel ezelőtt kirobbant NSA-botrány óta, amelynek során az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség még a kancellár mobiltelefonját is lehallgatta, alighanem most újabb hasonlóan kínos ügyre derült fény: a Wikileaks ugyanis közzétette, hogy a CIA az Egyesült Államok frankfurti főkonzulátusára telepítette a kibernetikai hírszerzéssel megbízott európai központját.

Hans Christian Ströbele, a berlini törvényhozás titkosszolgálatok ellenőrzésére alakult bizottságának zöldpárti tagja, a WikiLeaks által közzétett kémkedési adatokra hivatkozva sürgette, hogy testülete mielőbb rendkívüli ülésen foglalkozzon a német törvényeket semmibe vevő amerikai tevékenységgel.

Ströbele úgy vélte, hogy a német állambiztonsági szerveknek a törvényhozási bizottság előtt felvilágosítással kell szolgálniok, mit tudnak a WikiLeaks által nyilvánosságra került amerikai hírszerzésről.

A kormány eddig nem foglalt állást az ügyben, Washingtonban viszont a CIA szóvivője kijelentette, hogy a Központi Hírszerző Szolgálatnak feladata a külföldön történő adatgyűjtés az Egyesült Államok megvédésére ellenségeitől, kiváltképpen a terroristáktól, valamint az ellenséges államoktól.

Időközben a Szövetségi Nyomozóiroda vette kezébe annak kiderítését, hogy miként jutott el az a közel nyolcezer titkosított információ a WikiLeaks hírportálhoz, amely kedden este közzétette, hogy a CIA kibernetikai hírszerzéssel megbízott informatikusokat telepített az Egyesült Államok frankfurti főkonzulátusára.

A diplomáciai fedésben működő hírszerzők számítógépek, valamint okostelefonok és okostévék révén igyekeznek minél több információt gyűjteni. Mint a zöldpárti képviselő, Hans Christian Ströbele sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, a WikiLeaks által korábban nyilvánosságra hozott dokumentumok is bizonyítást nyertek, ezért most sem kételkedik a hír valódiságában, ezért az üggyel mielőbb foglalkoznia kell a berlini törvényhozásnak is, hogy megtehessék a megfelelő intézkedéseket és szükség esetén kiutasíthassák az országból az alkotmányba ütköző tevékenységet folytató személyeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×