eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Hillary magabiztos és lelkesítő beszédben kínált alternatívát Trump ellen

Hillary magabiztos és lelkesítő beszédben kínált alternatívát Trump ellen

Philadelphiában Hillary Clinton elnökjelölt beszédével zárult az amerikai Demokrata Párt jelöltállító konvenciója. Barack Obama elnök korábban azt mondta: nyugodtan adná át neki a stafétabotot. Kommentátorok ugyanakkor megjegyzik: sok választó kételkedik Clinton szavahihetőségében.

Lánya, Chelsea vezette fel, a celebek sorában Katy Perry énekesnő osztotta meg a közönséggel, hogy rá szavaz. Az sármos hangú hollywoodi veterán, Morgan Freeman pedig egy rövidfilmben mesélt róla.

Miután a republikánus ellenfelet, Donalt Trumpot ostorozó felszólalók szőnyegbombázása előkészítette a terepet, a philadelphiai aréna Hillary Clintoné, az Egyesült Államok első női elnökjelöltjéé volt.

Clinton szenátor, – miközben pontot tett a a nagy politikai show-ra és hivatalosan is elfogadta az elnökjelöltséget – arra figyelmeztette Amerikát: ismét nagy megmérettetés előtt áll és csak az összefogás segíthet. Ha volt szó, amit a legtöbbet használt, akkor az „együtt” volt.

„Hatalmas erők akarnak széthúzni bennünket. Megingott a bizalom, meglazultak a kötelékek. Rajtunk múlik: ha összefogunk, akkor közösen felemelkedhetünk... Donald Trump azt akarja, hogy féljünk egymástól. Nem falat építünk, hanem egy olyan gazdaságot, ahol aki akar állást, az szerezhet magának. Befogadjuk a bevándorlókat, akik már most hozzájárulnak a gazdasághoz” – mondta.

Clinton külön megszólította riválisát, Bernie Sanderst és azt mondta híveinek: magáénak vallja az ő harcukat.

„Hatalmat adunk minden amerikainak, hogy jobban élhessnek. Elnökként fő küldetésem az lesz, hogy több lehetőséget, több jó állást, emelkedő fizetéseket teremtsek, itt az Egyesült Államokban” – ígérte.

A Demokata konvenció csütörtöki zárónapján színészek, sportolók, tiszteletesek, rendőrök és kampányoltak mellette – Kareem Abdul Jabbar legendás kosárlabdázó például az Amerikáért harcoló muszlim katonákra emlékezett.

Egy fiatal elesett tiszt szülei nagy tapsot kaptak, amikor azt mondták: amerikai muszlim hazafiak. Az apa az amerikai alkotmányt lobogtatva feltette a kérdést: vajon Donald Trump olvasta-e az egyenlőségről szóló passzust, mert szívesen odaadja neki.

Kiállt a pulpitusra több katona közt John Allen, a tengerészgyalogság volt tábornoka és afganisztáni parancsok, aki beszédét megszakítva elkezdte standálni: USA, USA – azaz Amerika, Amerika – ezzel mintegy jelezve, hogy nemcsak a republikánusok hazafiak.

„Hillary Clinton lesz a legjobb főparancsnok” – mondta érces hangon ujját a magasba emelve – „kiállunk a szövetségeseink mellett, ellenállunk a zsarnokságnak és legyőzzük a gonoszt” – tette hozzá.

Clinton történelmi jelölése ellenére azonban támogatottsága korántsem garantált a választók között. Kalifornia Bernie Sanders-párti demokrata küldöttei például a Hillary feliratokon átfestettek pár betűt. Az eredmény „liar” azaz hazug lett.

A hónap elején pedig a Washington Post arról írt: az amerikaiak kétharmarmada nem tartja szavahihetőnek, mivel az FBI-szerint félrebeszélt arról, hogy külügyminiszterként miért magán-szerverén keresztül küldött bizalmas emaileket és hogy ezeket valóban titkosította-e.

A BBC riporterének egy philadelphiai rendőr pedig így fogalmazta meg az elnökválasztás dilemmáját: egy bohóc és egy boszorkány között választhatunk.

A philadelphiai küldöttek viszont egy magabiztos, közvetlen, barátságos és inspiráló Hillaryt láttak – kérdés, hogy a választókat is meggyőzi-e november 8-án.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×