eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

IMF: a túlzott megszorítások visszavetik a globális növekedést

Fenyegeti a világgazdaság talpra állását, hogy rosszabbra fordultak az országok államháztartási mutatói - erre figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF Londonnak címzett üzenetében pedig azt említette, hogy az unióból történő kilépés súlyos sokkot okozna a brit és az európai gazdaságnak is.

Világszerte romlik az országok államháztartásának állapota, ez pedig aláássa a világgazdaság megerősödését – erre figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap féléves pénzügyi jelentésében.

Az országoknak „átfogó politikai intézkedésekkel” kell támogatniuk a növekedést és javítani a közkiadások és bevételek mutatóit - közölte az IMF.

Az Alap arra is figyelmeztetett, hogy a megszorítási politikát folytató kormányoknak nem szabad elsődleges szemponttá tenni a takarékoskodást, legalábbis nem a növekedés rovására.

Sőt, a világszerte a megszorítások szimbólumaként látott intézmény közgazdászai olyasmit is kimondtak, ami sokakat meglephet: megszorítási politika esetén a munkaerőpiac struktúrális reformja nem elősegíti, hanem éppenséggel hátráltatja a gazdasági növekedést.

Az IMF elemzése szerint a világ legtöbb országában romlottak az államháztartási mutatók és a gazdag és szegény gazdaságok számára egyaránt a fő veszélyt a lassabb növekedés és a magasabb államadósság jelenti.

A fejlettebb államok esetében az eladósodottság rátája – ami jelenleg átlagban több, mint 107 százalék az állami bevételekhez képest – így legkorábban csak 2017-ben kezd majd csökkenni.

A korábban feltörekvő vagy középerős gazdaságok – például Brazília – esetében pedig még nagyobb a pesszimizmus – jegyzi meg a Financial Times.

Ezeket az országokat valóságos viharként sújtotta, hogy a világpiacon visszaestek a nyersanyagárak, mérséklődött a gazdasági növekedés és a kereskedelem és a megemelt amerikai kamatlábak nyomán valutájuk is meggyengült. Utóbbi pedig megdrágítja számukra az államadósság visszafizetését.

Az IMF azt javasolja a fejlettebb államoknak, hogy a lehető leginkább növekedéspárti politikát folytassanak. Ott, ahol jók az államháztartási mutatók, - például az Egyesült Államokban és Németországban - , a növekedés fenntartása érdekében most kell növelni az állami beruházásokat és a kutatásra elköltött összegeket.

Emellett csökkenteni kell a munkaerőt sújtó adókat és támogatni a munkához jutást.

Ahol gyengébbek – így Franciaországban és Olaszországban – differenciáltan és nem szalámi-taktikával kell folytatni a kiadáscsökkentési programokat – mondja az Alap.

Nagy-Britanniát pedig külön figyelmeztette az IMF, hogy az Európai Unióból való kilépés pénzügyi és gazdasági sokkot okozna a szigetországnak és az Uniónak egyaránt.

A Brexit egyben aláásná a Londoni City-be vetett hitet is, miközben ez a nemzetközi pénzügyi központ az, amelynek befizetett adója kulcsfontosságú a brit államkassza számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×