eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: YouTube/SpaceX

Gond adódott minden idők legnagyobb űrrakétájával, nem sikerült fellőni - videó

Technikai probléma miatt elhalasztotta a SpaceX a tesztkilövést.

"Repülésre készültünk, de ma nem lesz fellövés. Ám ez nem rossz hír,sőt, sok értékes adatot gyűjt a csapat" - hangzott el az élő közvetítésben a tervezett start előtti percekben, kicsivel azután, hogy Elon Musk a Twitteren baljós üzenetet tett közzé.

"Úgy tűnik, hogy egy nyomószelep befagyott, így hacsak nem kezd el hamarosan működni, ma nem lesz indítás" - írta a SpaceX vállalat feje.

Nem is lett, a start előtt 40 másodperccel leállították a folyamatot, az üzemanyaggal feltöltött, más tekintetben kilövésre kész űrhajó a kilövőállásban maradt.

Elon Musk korábban nagyon óvatosan nyilatkozott a kilövésről. "Millió módja van annak, hogy a rakéta meghibásodjon. Nagyon óvatosak leszünk, és ha bármi olyat látunk, ami aggodalomra ad okot, akkor a tesztrepülés elhalasztása mellett döntünk" - írta. Azt is megjegyezte, hogy csak 50 százalék esélyt ad a sikeres végrehajtásra.

Miután kiértékelik az adatokat és elhárítják a hibát, legkorábban 48 óra múlva tudják megismételni a tesztkilövést.

A világ legnagyobb és legnagyobb teljesítményű űrrakétája, a SpaceX által épített Starshipet magyar idő szerint 15.15-körül tervezték felbocsátani első teljes tesztrepülésére Texas államból. A másfél órás repülés során a hordozórakéta a Mexikói-öbölbe zuhant volna, míg az űrhajó-egység - a Földet csaknem megkerülve - Hawaii közelében landolt volna a Csendes-óceánban.

Forrás: YouTube/SpaceX
Forrás: YouTube/SpaceX

A Starshipet a NASA választotta ki és finanszírozta, hogy az Artemis-program keretében a következő amerikai űrhajósokat a Holdra juttassa. A következő lépés a Marsa utazás.

Az űrrakéta teljes hossza 120 méter, hajtóműveinek üzemanyaga metán. A Starship a műszaki leírása alapján 33 fő hajtóművel rendelkezik, tolóereje mintegy 8000 tonna, ami elegendő lehet 250 tonna szállítmány és 100 ember eljuttatásához a Marsra.

Az élő közvetítés itt visszanézhető:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×