eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Wikipedia/Natataek

Ön is megtanulhat majomul: az emberi nyelv alapjai a gesztusaikban rejlenek

A csimpánzok és bonobók használta jeleket is megérti az ember.

A skóciai St Andrews Egyetem videókra alapozott kutatásában résztvevő önkéntesek a főemlősök egymás közt használt jeleinek megértésére tettek kísérletet: ennek eredménye szerint a csimpánzokkal közös utolsó ősünk hasonló jeleket használt, mint amilyenekkel a faj ma kommunikál – ezek a jelek lehettek az emberi nyelv alapjai.

A PLOS Biology szaklapban megjelentetett tanulmány vezető szerzője, Kristy Graham szerint azt már eddig is tudták, hogy a csimpánzok és bonobók használta jelek mintegy 95 százalékos átfedést mutatnak egymással – írja a BBC.

"Már sejtettük, hogy ez egy közös gesztusnyelv, amely az utolsó közös ősünknél is jelen lehetett. Most már egészen biztosak vagyunk benne, hogy az őseink gesztikulálással kezdték a kommunikációt, és ez a nyelvbe is beépült" – fogalmazott.

A tanulmány egy nagyobb ívű kutatás része, amely az emberi nyelv kialakulásának gyökereit vizsgálja. A kutatócsoport hosszú éveken át figyelte meg a vadon élő csimpánzokat, évet töltött vadon élő csimpánzok megfigyelésével.

Az emberszabású majmokról már hosszú ideje tudjuk, hogy több mint 80 gesztusból álló "nyelvet" használnak, amelyek mindegyike üzenetet közvetít.

A vakarózás azt jelzi, szeretnék, ha egy társuk kurkászna rajtuk, a szájmozgást azt jelöli, élelmet szeretnének, ha pedig fogaikkal tépnek darabokra egy levelet, az a flört félreérthetetlen jele.

A majomnyelv gesztusait videófelvételeken mutatták meg a kutatásban részt vevő embereknek, hogy kiderüljön, mennyire értik azokat. Az önkéntesek megnézték a csimpánzokról és bonobókról készített felvételeket, majd kaptak egy lehetséges fordításokkal teli listát, onnan választották ki, hogy melyik gesztust milyen jelentéssel párosítanák.

A vártánál jobb eredménnyel tudták megfejteni a gesztusok jelentését,

az esetek 50 százalékában eltalálták,

mit akart a majom kommunikálni az adott gesztussal.

"Nagyon meglepődtünk az eredményeken: kiderült, hogy szinte ösztönösen értjük a majmokat, ami a kommunikáció evolúciója szempontjából lenyűgöző, bár tudósként, hosszú éveken át zajló képzés után kissé bosszantó" – viccelődött Catherine Hobaiter, a St Andrews Egyetem munkatársa.

Az emberek által ösztönösen megértett gesztusok egy evolúciósan ősi, közös gesztusszókincset jelenthetnek, melyet minden emberszabású – közte az ember is – megért.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×