eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.
Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images

A hideg orr a felelős a téli betegségekért

Azok a kórokozók, amelyek télen emberek tömegét betegítik meg, egész évben ott vannak velünk, így a kutatók régóta kíváncsiak voltak arra, vajon miért van egyszerűbb dolguk télen.

Egy, a szakemberek szerint áttörést jelentő kutatás arra jutott, hogy az orrban jelentkező immunválaszt gyengíti le a hideg időjárás, tehát a téli betegségeknek igencsak konkrét, biológiai gyökerekkel rendelkező oka van.

"Ez az első alkalom, hogy biológiai, molekuláris magyarázattal rendelkezünk a veleszületett immunválaszunk egyik tényezőjéről, amelyet a hidegebb hőmérséklet korlátoz" – mondta Zara Patel, a kaliforniai Stanford Egyetem Orvosi Karának fül-orr-gégész és fej-nyaksebész professzora, aki nem vett részt a kutatásban – írja a CNN.

A kutatócsoport tagjai megvizsgálták, mi történik, amikor valakinek a szervezetébe bekerül egy kórokozó. A légúti vírus vagy baktérium az orron keresztül hatol be, melynek elülső része azonnal érzékeli a baktériumot, jóval azelőtt, hogy az orr hátsó része tudomást szerezne róla – állapította meg a kutatócsoport.

Ekkor az orrot bélelő sejtek azonnal elkezdik létrehozni önmaguk milliárdnyi egyszerű másolatát, úgynevezett extracelluláris vezikulákat, egyszerűbben EV-ket.

"Az EV-k nem tudnak osztódni, mint a sejtek, de olyanok, mint a sejtek apró változatai, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy elpusztítsák a vírusokat. Az EV-k csalétekként működnek, így, ha belélegzünk egy vírust, az ezekhez tapad a sejtek helyett" – magyarázta Benjamin Bleier, a kutatás egyik vezetője.

Az EV-k aztán az orrváladékba kerülnek, ahol a betolakodókat az előtt fékezik meg tevékenységükben, hogy el tudnának szaporodni.

"Ez az immunrendszer egyik, ha nem az egyetlen része, amely később elhagyja a testet, hogy harcba szálljon a baktériumokkal és vírusokkal, mielőtt azok ténylegesen bejutnának a szervezetbe" – mondta Bleier.

A tanulmány szerint valamilyen kórokozónak a szervezetbe jutása esetén az orr

160 százalékkal növeli az extracelluláris vezikulák termelését,

melyek felszínén rengeteg receptor van, több, mint az eredeti sejtekén: úgyszólván kapkodnak a patogének után. Mindezen felül egy vírusölő hatású anyagból 13-szor annyit tartalmaznak ezek az EV-k, mint a normál sejtek.

A maszk melegen is tartja az orrot

A kérdés az volt, mi történik ezzel a szupererővel, ha betör a hideg. Bleier és csapata négy alanyt 15 percig 4,4 Celsius-fokos hőmérsékletnek tett ki, majd megmérték az orrüregükben uralkodó állapotokat.

"Azt találtuk, hogy amikor hideg levegőnek vagyunk kitéve, az orrunk belső hőmérséklete akár 5 fokkal is csökkenhet. Ez pedig elég ahhoz, hogy lényegében kiiktassa mindhárom immunrendszeri előnyt, amellyel az orr rendelkezik" – mondta Bleier, hozzátéve: már attól, ha az orrunk hegye hideg, 42 százalékkal csökken az EV-k száma, fele annyi vírusölő mikro-RNS van bennük és a receptorok száma is 71 százalékkal esik vissza, így kevésbé hatékonyan veszik fel a harcit a betolakodókkal szembe.

Bleier szerint így a hideg felére csökkenti védekezőképességünket a megfázással, az influenzával és koronavírussal szemben.

A szakértő rámutat arra is: a maszkviselés azzal is védelmet nyújt a fertőzések ellen, hogy melegen tartja orrunkat.

A felfedezés kapcsán Belier a jövőben arra számít, hogy speciális orrspray-ket fejlesztenek ki, melyek azt hitetik el az orral, hogy épp vírus jutott be területére – az expozíció hatására a védelem erősebbé válhat.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×