eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Semmelweis Egyetem

A csecsemőkön súlyos nyomot hagyott a pandémia

A koronavírus-járvány idején született vagy ekkoriban nevelt csecsemők kommunikációs zavarokkal küzdenek, szemben a világjárvány előtt született és nevelt csecsemőkkel, akiknél nem tapasztaltak ilyesmit a kutatók.

A kutatást a bostoni gyerekkórházban végezték: Kamran Hessami és munkatársai szisztematikus szakirodalmi áttekintésben vizsgálták azokat a tanulmányokat, amelyek a születés és a koronavírus-világjárvány idején történő nevelkedés, valamint a csecsemők idegfejlődési zavarainak kockázatát értékelték.

A nyolc kutatásban 11 438, a pandémia alatt vizsgált gyermeket hasonlítottak össze 9981, a pandémia előtt született gyermekkel - írja a MedicalXpress.

A kutatók megállapították, hogy a világjárvány idején vizsgált csecsemők 7 százalékánál volt jelen idegrendszeri fejlődési zavar. Azoknál a csecsemőknél, akik a terhesség ideje alatt voltak kitéve koronavírusnak, az idegrendszeri fejlődési zavarok előfordulási gyakorisága 12 százalék volt.

A pandémiás kohorsz csecsemőinél nagyobb valószínűséggel fordult elő kommunikációs zavar

anélkül, hogy a nagymotoros, finommotoros, személyes-szociális és problémamegoldó képességek területén jelentős különbségek mutatkoztak volna a pandémiát megelőző kohorsz csecsemőkhöz képest. Az anyai koronavírus-fertőzés nem járt együtt szignifikáns különbségekkel az utódok neurológiai fejlődésének egyik területén sem, kivéve a finommotoros károsodást.

"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az általános idegfejlődést nem változtatta meg a világjárvány, de a születés vagy a világjárvány idején történő felnevelés - függetlenül a terhességi expozíciótól - a kommunikációs zavarok jelentős kockázatával járt a csecsemők körében" - írják a szerzők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×