eur:
394.5
usd:
365.2
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: pixabay

Így keletkeznek a bolygók: magyar tudós vezetésével állítottak fel új hipotézist

Olyan fizikai folyamatot fedeztek fel, amely bolygóbölcsők sokaságát hozhatja létre a protoplanetáris korongban, ezzel lehetséges magyarázatot adva a Föld-szerű vagy a Jupiter méretű óriásbolygók keletkezésére.

Új bolygókeletkezési hipotézist alkotott meg egy magyar tudós által vezetett nemzetközi kutatócsoport. Olyan fizikai folyamatot fedeztek fel, amely bolygóbölcsők sokaságát hozhatja létre a protoplanetáris korongban, ezzel lehetséges magyarázatot adva a Föld-szerű vagy a Jupiter méretű óriásbolygók keletkezésére – mondta érdeklődésünkre Regály Zsolt, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének tudományos főmunkatársa, a nemzetközi kutatás vezetője.

„A fizikai folyamat lényege az, hogy a protoplanetáris korongokban, amikben a bolygók vélhetőleg keletkeznek, a gáz viszkozitása alapvetően befolyásolja a bolygókeletkezés folyamatát. A viszkozitásról korábban azt gondolták, hogy tulajdonképpen független attól, hogy a protoplanetáris korongban levő szilárd anyag, kis porszemcsék, ott vannak vagy sem. Mi azt gondoljuk, hogy ez nincs így, tehát

függ a por mennyiségétől a gáz viszkozitása, és ezt mi ebben a numerikus modellben figyelembe vettük.

Ennek az lett az eredménye, hogy a viszkozitásváltozás miatt kis anyagcsomók jelennek meg a korongban, ami összegyűjti a gázt, a port” – mondta el a kutatás vezetője.

Regály Zsolt hozzátette, hogy később ez a hely vélhetően egy bolygóbölcső lesz.

„Ez a korábbi modellekhez, hipotézisekhez képest azért írja le jobban a valóságot, mert azok a problémák, amelyek a korábbi modellekben előjöttek – legalábbis egy nagy részük –, ebben a modellben megoldódni látszik” – mutatott rá Regály Zsolt.

Az egyedülálló felfedezésről a kutatók az Angol Királyi Csillagászati Társaság havilapjában számoltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×