eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay

Rusvai Miklós: különleges az itthon tesztelt Covid-gyógyszer

A víruskutató beszélt arról is, hogy milyen két hatásmechanizmussal próbálják a kutatók a koronavírus-betegséget gyógyítani.

Beadták az első, kísérleti Covid-gyógyszert Magyarországon. A Semmelweis Egyetemen még várhatóan egy hónapig tart az a klinikai vizsgálat, amelynek célja egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető készítmény hatékonyságának igazolása.

"A vírusellenes gyógyszerek nem a megelőzést, hanem a gyógyítást célozzák. A már megfertőződött és a betegség tüneteit mutató páciensek szedik ezeket a szereket. A vírustermelés csökkenése érhető el ezekkel a szerekkel, és ezáltal a klinikai tünetek enyhítése és a súlyos betegség elkerülése" – mondta érdeklődésünkre Rusvai Miklós víruskutató.

A gyógyszer alkalmazásáról úgy fogalmazott, hogy

a vírusellenes szerek annál hatékonyabbak, minél korábbi fázisban kezdik el a szedésüket.

Azt is felidézte, hogy az új gyógyszer különlegességét az jelenti, hogy az eddig a koronavírus-fertőzötteken használt gyógyszerek kivétel nélkül mind más betegségek ellen készültek, nem célzottan a koronavírus ellen, hanem például az influenzavírus, az ebolavírus vagy paraziták ellen.

Az új gyógyszer hatóanyaga egyelőre titkos, de Rusvai Miklós elmondta, alapvetően kétféle hatóanyaggal kísérletezik világszerte számos gyógyszercég, mindegyik az ún. proteinázgátlók vagy polimerázgátlók közé tartozik.

"A polimerázgátlók azon alapulnak, hogy a vírus genetikai információját másoló és a vírus szaporodásban ezért rendkívül fontos szerepet játszó polimerázenzim működését gátolják valahogy, és ezzel csökkentik a vírust szaporodását. A proteinázgátlók pedig annak a molekulának a szintézisét csökkentik, amelyik segítségével a vírus be tud jutni a szervezetbe, ezzel pedig a fertőzés esélyét csökkentik" – mondta a víruskutató, és hozzátette, most mintegy két tucat gyógyszer van kísérleti szakaszban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×