eur:
392.25
usd:
361.9
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A BRFK nyomozó főosztály zseblopási alosztályának munkatársai a vásári forgatagban nézelődő ember táskájából történő lopást modellezik az év végi ünnepekkel kapcsolatosan megtartott bűnmegelőzési, balesetmegelőzési és közrendvédelmi sajtótájékoztató részeként a fővárosi Vörösmarty téri vásárban 2019. december 1-jén.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Két bűncsoportra nem igazán hatottak a járvány elleni korlátozások

A városi bűnözés a járműlopásoktól és a betöréses lopásoktól kezdve a rablásokig és a testi sértésekig jelentősen csökkent a koronavírus karanténidőszakában, de vannak kivételek.

Az emberek többet voltak otthon, az utcák üresebbek voltak, így csökkenhetett ezeknek a bűncselekményeknek a száma, írja a The Guardian.

Egy 27 európai, amerikai és ázsiai város adatai alapján készített felmérés úgy találta, harmadával esett vissza a bűnözés mértéke úgy általában a lezárások ideje alatt - azokat követően azonban ismételt emelkedés kezdődött meg.

Az egyes bűncslekemény-típusok az alábbi mértékben estek vissza:

  • rablás 46%
  • járműlopás 39%
  • támadások 35%
  • betörés 28%
  • zsebtolvajlás és bolti lopás 47%.

Nem tart soká a hatás

Manuel Eisner kriminológus szerint a visszaesések nagy mértékűek, de rövid életűek voltak és a legnagyobb arányban a korlátozó intézkedések bevezetését követő második-ötödik hét között mutatkoztak meg. Ezt követően ismételten emelkedés indult el. Az adatok azt mutatják, hogy

azokban a városokban mutatták a legnagyobb visszaesést a bűncselekmények, amelyekben a legszigorúbbak voltak az intézkedések,

ugyanakkor az olyan helyeken is csökkent a bolti lopások száma, mint Malmö vagy Stockholm, ahol csak kérték a lakosságot arra, hogy maradjon otthon.

Barcelonában ugyanakkor, ahol az egyik legszigorúbb karantén-szabályredszert vezették be, teljesen átalakult a kép: a támadások száma 84 százalékkal esett vissza, a rablásoké 80 szézalékkal. A rendőrségnek napi 385 helyett 35 lopással kellett foglalkoznia.

A gyilkosságok számára kevésbé hatottak a lezárások

a Nature Human Behaviorben publikált kutatás szerint: azok száma mindössze 14 százalékkal esett vissza. Ennek oka lehet az is, hogy sok gyilkosság történik az emberek otthonában, de az is, hogy a szervezett bűnözés működése is változott a lezárások alatt. Egy januári mexikói kutatás is arra mutatott rá, hogy a szervezett bűnözés keretében elkövetett bűncselekmények száma nem csökken akkor sem, ha lezárások vannak életben.

Lima, Kolumbia és Brazília nagyvárosaiban ugyanakkor csökkent a szervezett bűnözés, sőt, a bandák saját szabályaik szerint lezárásokat tartottak életben azokon a területeken, amelyeket kontrollálnak.

Otthon több a bűncselekmény

Tom Kirchmaier professzor, a London School of Economics rendőrségi és bűnügyi kutatócsoportjának igazgatója azt mondja, az eredmények megerősítik a gyanút, hogy szoros kapcsolat van a zárlatok szigora és a bűnözés általános szintje között. "Ha valaki nem mehet ki, akkor sokkal nehezebb bűncselekményeket elkövetnie" - mondta.

"A partnerek és családtagok körében viszont jelentősen

megnőtt a családon belüli erőszak,

valamint a lezárás alatt eléggé elterjedtek a kerékpárlopások, mivel az embereknek alternatív közlekedési eszközökre volt szükségük" - mondja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán: úgy ért el történelmi győzelmet a brit Munkáspárt, hogy alig növelte a szavazói számát

Gálik Zoltán: úgy ért el történelmi győzelmet a brit Munkáspárt, hogy alig növelte a szavazói számát

Eleve vereségre volt ítélve a csaknem másfél évtizeden át kormányzó Konzervatív Párt a csütörtöki nagy-britanniai parlamenti választáson, a győztes Munkáspártnak pedig nem lett sokkal több szavazója, mint amennyi 2019-ben volt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×