eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

A gyerekeket is be kell oltani koronavírus ellen, csak az a kérdés, mikor

Bár a koronavírus ritkábban okoz súlyos lefolyású megbetegedést gyermekekben, mint felnőttekben, addig nem lehet véget vetni a járványnak, amíg nincs a legfiatalabbaknak is oltás.

Bármikor újra berobbanhat a koronavírus-járvány mindaddig, amíg a gyermeke immunizálásához nem áll rendelkezésre vakcina, vélekednek kutatók. A The Guardian cikkében John Edmunds, a brit kormány vészhelyzetekkel kapcsolatos tudományos tanácsadócsoportjának, a SAGE-nek a tagja úgy nyilatkozott: amíg minden korosztály, a gyerekeket is beleértve, nincsen beoltva, komoly esélye van annak, hogy a járvány megint fellángol.

Ma még nincs oltás számukra

Jelenleg nincsen olyan védőoltás, amelyet 16 év alatti gyermekeknek be lehetne adni, de már megkezdődtek a klinikai kísérletek, melyek célja, hogy már hat év fölött adhatóvá váljon valamilyen vakcina. A koronavírusra a gyerekek kevésbé fogékonyak, ha el is kapják, az kevésbé viseli meg szervezetüket, a súlyos megbetegedés és a halálozás aránya is jelentősen kisebb körükben, mint a felnőtt lakosságban, viszont a terjesztésben szerepet játszanak.

Stanley Plotkin, a rubeolaoltás fejlesztője és a rota elleni oltás egyik társfejlesztője szerint ha a gyerekeket oltjuk, azzal is az időseket védjük meg.

"El sem tudom képzelni, hogyan remélhetnénk a vírus felszámolását, ha nem immunizáljuk a lakosság többségét"

– mondta.

Indulnak a kísérletek

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca már meghirdette oltásának gyermekeken való tesztelését, ehhez 6-17 éveseket vonnak be. A Pfizer és a BioNTech közös oltásának 12-15 éves korosztályon történő teszteléséről a gyártó a következő hónapokban tervez adatokat megosztani, és még az idei évben meg akarják nyitni a klinikai tesztelést az 5-11 éves korosztály előtt is. A kamaszok valószínűleg a felnőttekhez hasonló immunválaszt produkálnak az oltás hatására, de a kisebbeknél eltérő dozírozásra vagy összetételre lehet szükség.

A hatékonysági és biztonságossági adatok nyártól kezdve érkezhetnek, de kérdés, hogy az addig megjelenő variánsokkal hogyan birkóznak majd meg a már létező oltások. Ugyanígy kérdéses az oltások a fertőzés terjesztésére vonatkozó hatása: valószínűsíthető, hogy ha valaki el is kapja a betegséget oltottan, jóval kevésbé lesz fertőző, mint az oltatlanok. Ha be is bizonyosodik ez a feltételezés, akkor

egyedül a gyermekek lehetnek a betegség terjesztői,

így az ő beoltásuk kulcsfontosságúvá válhat. Az oktatási intézmények működésének biztonsága miatt is fontos immunizálni a fiatalokat, ami számukra is nyereséget jelent.

Van mit mérlegelni

Adam Finn, a Bristol Children’s Vaccine Centre gyermekorvos professzora szerint azt is érdemes mérlegelni, hogy korábbi fertőzéseket is sikerült már úgy korlátok közé szorítani, hogy nem immunizáltuk a teljes populációt:

ha most a koronavírus ellen mindenkit muszáj lenne beoltanunk, az kivételes helyzet lenne.

"Még mindig nyitott kérdés, hogy meddig kell eljutnunk ezzel a vakcinázási programmal annak érdekében, hogy a járványt kézben tartsuk ... Valószínűleg az év végére a 18 év alatti gyermekeknél is fogunk már oltásokat használni. De biztos nem lehetek ebben" – nyilatkozott.

Ellenérv lehet az is, hogy a gyerekek beoltása előtt a szegényebb országok populációiban kell megkezdeni az immunizálást. Finn szerint a kérdés az, muszáj-e beoltani a gyerekeket – ha ugyanis nem az, akkor nem kell őket immunizálnunk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×