eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A portugál Mr.Dheo nevű utcaművész alkotása egy Sofia nevű egészségügyi dolgozót ábrázol a koronavírus-járvány idején a portugáliai Vila Nova de Gaiában 2020. november 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/José Coelho

Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást a magyar szakember

Az új koronavírus terjedésének hatékony elfojtása érdekében kötelezővé tenné mindenki beoltását Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, virológus, a szegényebb országok népeinek vakcinázásához pedig a tehetősebb államoktól kérne pénzt. Lényeges kérdést tisztázott az oltások mellékhatásaival kapcsolatban.

Lényegében mindenhol meg kellene állítani a vírust, ráadásul sokkal gyorsabban, mint az korábban például a himlővel 150 év alatt megtörtént, foglalta össze röviden Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének vezetője azt a feladatot, ami a koronavírus elleni vakcina birtokában a világ előtt áll. A szakember úgy gondolja, a gazdag országoknak kellene anyagi áldozatot hozniuk a cél érdekében, amely ráadásul nem is lenne nagyon nagy teher számukra. Így megoldható lenne a fejlődő, szegényebb országok népeinek immunizálása is.

"A járvány lokálisan megszűnhet, ha elegen oltatják be magukat egy-egy országban, de aztán mindig ott lesz a veszély, hogy valahonnan visszatér. Mindenképpen meg kellene szabadulni a vírustól" - fogalmazott Boldogkői Zsolt az InfoRádióban. További nehézség véleménye szerint az, hogy Közép-Európában is az önkéntességről beszélnek az immunizáció kapcsán, miközben az oltásszkeptikusság és oltásellenesség a nagyon hatékony vakcináknál is nagy fokú. Ebben a környezetben kellene a populácó több mint felét beoltani a leghatékonyabb vakcinából is annak érdekében, hogy nyájimmunitás alakulhasson ki a betegségen átesettek és a beoltottak jóvoltából.

"Egyértelműen kötelezővé tenném az oltást, de szerintem Európában és így Magyarországon nem ez fog történni. Így viszont nem érjük el a nyájimmunitást: bár

csökkenni fog a járvány intenzitása, de még jobban el fog húzódni és sokkal nagyobb gazdasági kárt fog okozni"

- fogalmazott Boldogkői.

A szakember rámutatott, hogy annak idején 50-60 százalékos hatékonyságú koronavírus elleni oltással is elégedett lett volna a szakma, ehhez képest a 90 százalék körüli adatok nagyon jónak számítanak. Nem hisz abban, hogy a nem élő vakcinás koronavírus elleni oltások évek múltán bármiféle mellékhatást idézzenek elő, a hetek-hónapok alatt jelentkező hatásokat pedig a klinikai fázisokban letesztelik.

"Az oltások biztonságosak, igen kicsi komoly mellékhatásuk van összehasonlítva magával a vírussal, ami nagyon nagy problémát okoz" - summázta.

A vírus a modern orvoslás beavatkozása nélkül, természetes úton Boldogkői Zsolt szerint

hosszú évtizedek vagy évszázadok alatt gyengülne csak le,

(mert a koronavírusnak nem érdeke, hogy elpusztítsa gazdaszervezetét, az embert, csak hatékonyan akar terjedni), ez viszont nagy áldozat lenne, amit nem lehet megengedni.

A koronavírushoz hasonló RNS-vírusokról elmondta: nagyon hajlamosak a mutációra, az új koronavírusnak ugyanakkor van egy hibajavító mechanizmusa, így mutációs rátája alacsonyabb. Az oltott vagy a betegségen átesett emberek ugyanakkor képesek a mutációk ellen is valamelyest védekezni. Azt Boldogkői Zsolt

nem tartja valószínűnek, hogy egy, a mostaninál is veszélyesebb törzs alakulna ki

a vírusból, de minél több ember fertőződik meg vele, annál nagyobbra nő ennek az egyébként kicsiny esélye is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×