eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó

Meghalt az ózonlyuk Nobel-díjas felfedezője

Mario Molina mexikói kémikus tudományos munkájáért 1995-ben kapta meg kollégáival a Nobel-díjat. 77 évesen hunyt el, halálának okát egyelőre nem közölték.

Andrés Manuel López Obrador, Mexikó elnöke a Twitteren fejezte ki részvétét. Molina halálának okáról egyelőre nem közöltek információkat. A Mexikóvárosban felnőtt Molina tanulmányai egy részét a németországi Freiburgban végezte, majd 1972-ben a Kaliforniai Egyetemen doktorált.

Molina és kollégái, Sherwood Rowland és Paul Crutzen már 1974-ben a halogénezett szénhidrogének használatának (CFC-k) veszélyére hívták fel a figyelmet és megjósolták, hogy az ózonréteg néhány évtizeden belül erőteljesen megfogyatkozik.

Az ENSZ mexikói képviselete közleményében a légköri kémia úttörőjeként emlékezett meg Molináról. Munkája tette lehetővé az 1987-es montreali jegyzőkönyv megvalósulását, amely az ózont bontó CFC-k kibocsátásának korlátozására jött létre. Barack Obama elnöksége alatt Molina az Egyesült Államok tudományos és technológiai tanácsadó testületének tagja volt.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×