eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, miután átvette a Bolyai János Alkotói Díjat Áder János köztársasági elnöktől a Magyar Tudományos Akadémián tartott gálaesten 2019. május 29-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Életünk nem tér vissza a régi mederbe – újabb elemzés a magyar kutatótól

Barabási Albert-László születésnapján írt a járványról és annak hatásairól.

Hétfőn ünnepelte 53. születésnapján a világhírű magyar fizikus, hálózatkutató. Ennek alkalmából a közösségi oldalán jelentkezett írással, amely a koronavírus-járvány hatásait elemzi.

Mint Barabási Albert-László írja, ha az a kérdés, hogy újra ki tudunk-e menni az otthonunkból, hogy magunkhoz ölelhetjük-e újra a szeretteinket, elmehetünk-e vacsorázni a barátainkkal, vissza tudunk-e térni az iskoláinkba, egyetemeinkre és munkahelyeinkre, akkor a válasz az, hogy igen, vagyis ennek a mostani helyzetnek egyszer vége lesz.

Ha viszont az a kérdés, vissza fog-e az életünk térni abba a mederbe, amelyből most kitérítette a járvány, a válasz: nem,

az az út már nem járható.

„Ha lesz oltás a vírus ellen, akkor a koronavírus olyanná válik, mint a himlő vagy az influenza - beoltanak, és nem csak immunissá válsz, hanem falat képezel majd a vírus és a társadalom között. Ha lesz oltás, lesz színház, lesznek koncertek, újra megtelnek a vendéglők, sőt, még focimeccsek is lesznek, tömött lelátókkal.

De kétlem, hogy mindez az idén megtörténhet”

– írja.

A kutató szerint oltás hiányában megtanulunk együtt élni a vírussal.

„Ha lemegy a fertőzöttek száma, visszatérünk a munkahelyeinkre, iskoláinkba és a kávézók is kinyitnak. Viszont rengetegen otthon maradunk, mert az a munkahely, kávézó, vendéglő, ahová korábban jártunk már nem vár ránk. És a vírus állandóan a nyomunkban fog ólálkodni. Sután fogsz majd kezet, ha egyáltalán, és nem öleled át a rég látott barátod. Ha veszel egy mély lélegzetet vagy elköhinted magad, azonnal teszt után rohansz a klinikára. Ha pozitív vagy, kétségbeesetten próbálod felidézni a barátaidat és munkatársaidat, akikkel az elmúlt napokban találkoztál, hogy szólhass nekik: teszteljék magukat.”

Úgy látja,

kialakulnak új rutinjaink is és ahogy egyre több egyénnek lesz immunitása, lelassul a vírus terjedése.

„Az idősekre és a betegekre azonban továbbra is nagyon kell vigyáznunk, és abbahagyjuk a dohányzást. Ha már voltál fertőzött, utazhatsz a ritka, de újraindított járatokon. Ha nem, a határon pecsét helyett tesztért fogsz sorban állni, mert csak akkor engednek be bárhova, ha bizonyítod, hogy nem hurcolod magaddal a vírust. Színház, mozik, koncertek, sportversenyek és tüntetések csak módjával lesznek, ha egyáltalán. Ha már immunis vagy, elmész, ha nem, inkább otthon maradsz” – festi le várakozásait.

Mint írja, rengeteg álma van a következő két évtizedre, és leginkább arra a jövőre próbál gondolni, amikor már lesz teszt, oltás és orvosság. Amikor semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy visszatérjünk a régi életünkhöz, és amikor ráébredünk arra, hogy az már nem térhet vissza.

A kutató március 15-én is írt már egy elemzést, akkor úgy fogalmazott, elkerülhetetlen, hogy két hónapja lezárjuk a világot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×