eur:
394.87
usd:
367.59
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay.com

Talán nem csak mese volt a Mofli, az utolsó koala

Az Ausztrál Koala Alapítvány arra figyelmeztet, hogy olyan kevés koala él a világon, hogy a faj gyakorlatilag kihaltnak számít. Bár még 80 ezer egyed él vadon, de ahhoz nem elég, hogy a koaláknál fellépő tipikus betegségek és születési rendellenességek mellett új generációnak adjanak életet. Hanga Zoltánt kérdeztük.

A "funkcionálisan kihalt" elnevezés egy olyan kitétel, amit a szakma eddig nem nagyon használt, de alkalmas arra, hogy a koalák védelmére ráirányítsa a figyelmet - fogalmazott az InfoRádióban a koalák kihalásáról szóló ausztrál figyelmeztetésre reagálva Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

"A problémákat a szükségesnél talán borúlátóbbnak mutatják be,

de az a helyzet, hogy a zoológiában, a természetvédelemben, az ökológiában akkor tekintenek egy fajt kihaltnak, ha 50 éven keresztül egyetlen észlelés sem történik arról, hogy bizonyíthatóan látták volna. Nos, ettől a koala még messze van" - tette tisztába a helyzetet Hanga Zoltán.

A fenyegetettség nemzetközileg elfogadott osztályozásának a Nemzetközi Természetvédelmi Unió kategórialistája számít. Ebben a koala a sebezhető kategóriában szerepel, de ennél van még "feljebb": "veszélyeztetett", "kritikusan veszélyeztetett", "kihalt".

Kétségtelennek nevezte ugyanakkor, hogy a koala esetében "nem javult a helyzet", állományuk csökken a szabad természetben, de a helyzet nem menthetetlen.

Koalaügyben Hanga Zoltán egyébként beszámolt egy konfliktusról az Ausztrál Koala Alapítvány és a koalavédelemmel foglalkozó hatóságok között, ugyanis néha még az egyes vidékeken túlszaporodott koalák ésszerű elköltöztetését sem támogatják az alapítványiak.

A vadon élő koalák helyzete azért korántsem rózsás, ugyanis

vannak jellemző betegségeik - egy szexuális úton terjedő nemi betegség és egy daganatos is -,

de területvédelemmel és koalakórházzal azért fel tudják venni a harcot ezek ellen, és a nagyvilág koalás szakemberei megosztják egymással a vírustörzseket abból a célból, hogy közös erővel megtalálják a megfelelő ellenszert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×