Infostart.hu
eur:
396.6
usd:
338.19
bux:
101188.08
2025. július 25. péntek Jakab, Kristóf
Nyitókép: Pixabay

Több evésre késztetnek a túlzottan feldolgozott élelmiszerek

Nem is feltétlenül a tápanyag-összetétel számít, sőt, vannak más tényezők, amik ezen ételek fogyasztására ösztönöznek.

Több evésre késztetnek a túlzottan feldolgozott élelmiszerek, ezzel növelik az elhízás kockázatát, ugyanis egy úttörő kutatás szerint átlagosan napi 500 kalória többletbevitelt jelentenek.

Az amerikai tanulmány először vizsgálta önkéntesek bevonásával a többszörösen feldolgozott ételek fogyasztásának kockázatait. A kutatás résztvevőinek étkezését egy hónapig figyelték. Kiderült, hogy amikor a résztvevők erősen feldolgozott ételeket fogyasztottak, napi 500 kalóriával többet vettek magukhoz ahhoz képest, mint mikor nem feldolgozott ételt ettek - számolt be róla a BBC News.

A feldolgozott ételek pontos definícióját nehéz megadni, mondta el Kevin Hall, a tanulmány vezető kutatója hozzátéve, hogy "olyan ez, mint a pornográfia, nehéz leírni, de az ember rögtön felismeri, ha meglátja".

Ide sorolják azokat az ételeket,

  • amelyek csomagolásán több mint ötféle összetevő szerepel,
  • édes vagy ízesített sós snackek, chipsek, csokoládé és más édesség,
  • édesített üdítőitalok,
  • instant levesek,
  • fagyasztott vagy konzerv készételek, valamint
  • a főként vagy teljesen cukorból, olajokból és zsírokból készült élelmiszerek.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet értékelése szerint

a túlzottan feldolgozott ételek valószínűleg hatással vannak az éhségérzettel kapcsolatos hormonokra, ezért folytatja az evést, aki ilyet fogyaszt.

A kutatáshoz húsz önkéntest költöztettek be egy hónapra egy laboratóriumba.

Két hétig vagy erősen feldolgozott ételeket vagy nem feldolgozott ételeket ettek, aztán a második két hétben cseréltek. A résztvevők annyit ehettek, amennyit akartak, de a kutatók minden falatot feljegyeztek, amit magukhoz vettek.

A feldolgozott étrendben olyan fogások szerepeltek, mint a quesadilla és a sült bab, míg a nem feldolgozott ételek között volt például a spenótsaláta csirkemellel, almadarabokkal, bulgurral és napraforgómaggal.

A két hétig erősen feldolgozott ételeket fogyasztók átlagosan napi 508 plusz kalóriát vettek magukhoz és nagyjából egy kilót híztak.

Hall, a cukorbetegséget, emésztőszervi és vesebetegségeket vizsgáló amerikai intézet tudósa hangsúlyozta, hogy ez az első olyan kutatás, amely ok-okozati kapcsolatot mutatott ki a túlzottan feldolgozott ételek fogyasztása és a súlygyarapodás között.

"A feldolgozott ételek növelik a kalóriabevitelt, a testsúlyt és hízást okoznak" - állapította meg Hall azt is hozzáfűzve, hogy ez a kapcsolat a szélesebb népesség elhízásában is szerepet játszhat.

Hall emlékeztetett rá: az amerikai "elhízásjárványt" napi 250-300 többletkalória elfogyasztása okozza.

Azonos tápanyagtartalom mellett nagyobb hízás a hormonok miatt

A kísérletben résztvevők elmondták, hogy az erősen feldolgozott és a fel nem dolgozott ételek egyaránt "finomak voltak". Tehát nem azért ettek többet a feldolgozott ételekből, mert jobbnak találták.

A kétféle étrend tápanyagtartalmát is gondosan kiegyensúlyozták, hogy egyenlő arányban tartalmazzanak cukrot és más szénhidrátokat, zsírokat és rostokat.

Amikor az ember nem feldolgozott ételt eszik, az éhséget elfojtó hormonok egyike, a PYY szintje megnövekedik annak ellenére, hogy kevesebb kalóriát fogyaszt. A kutatás azt is kimutatta, hogy a nem feldolgozott étel fogyasztásakor az éhségérzetet kiváltó hormon szintje csökken.

A tanulmány rövid időn át, kis létszámú csoporttal készült, ezért nem világos, hogy szélesebb népességre is igazak-e a megállapításai.

Gunter Kuhnle, Readingi Egyetem tudósa szerint a jól megtervezett és végrehajtott kutatás érdekes, bár nem túl meglepő eredményt hozott. Értékelése szerint a résztvevők fogyaszthatóbbnak találták a feldolgozott ételeket, gyorsabban ették azokat és ebből kifolyólag valószínűleg tovább tartott, amíg elérték a teltségérzetet.

Mint rámutatott, a másik érdekes eredménye a tanulmánynak a kalóriánkénti költség:

a feldolgozott ételek jelentősen olcsóbbak voltak, mint a nem feldolgozott ételekből álló koszt, és ennek valószínűleg szintén jelentősek a közegészségügyi vonzatai.

VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk

Szintet lépett a forint, de van, ami kibillentheti

Ami most rövid távon segíti a forintot, hosszú távon megfordíthatja a tendenciát és árthat neki – mondta Beke Károly, a Portfolio elemzője az InfoRádióban a forint-euró árfolyam várható alakulásáról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.07.25. péntek, 18:00
Balogh László
az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője
Mérföldkőhöz érkezett Donald Trump: most jöhet az igazi összeomlás?

Mérföldkőhöz érkezett Donald Trump: most jöhet az igazi összeomlás?

Donald Trump pár napja, július 20-án ünnepelte elnöki beiktatásának 6. hónapfordulóját, azaz a republikánus zászlóvivő épp fél évvel ezelőtt lépett át másodjára a Fehér Ház küszöbén – és borította azóta szinte teljesen aranyba az Ovális Irodát, egy talpalatnyi helyet sem hagyva fényűző dekoráció nélkül. Hivatala az alkalom adtán terjedelmes listát közölt Trump eredményeiről, a január óta eltelt időszakot a „valaha volt legsikeresebb” elnöki rajtnak nevezve a modern amerikai történelemben, egyebek mellett említve az „egyetlen nagy, gyönyörű törvény” elfogadását, a tojás és a gázolaj árát, a déli határ lezárását, a NATO-szövetségesek védelmi kiadásainak növelését, az Irán elleni bombázást és persze az elnök Nobel-békedíjra való jelölését. A féléves mérföldkőből fakadóan elérkezettnek láttuk az időt, hogy a közvélemény-kutatásokra pillantsunk: az amerikaiak is ekkora sikerként könyvelik el Donald Trump első hat hónapját? És hogyan vélekednek azok a republikánusokat eddig túlnyomórészt mellőző szavazói csoportok, akik tavaly mégis rekordszinten támogatták Trumpot, így kulcsfontosságúak lehetnek a Republikánus Párt jövője szempontjából? Annyit előrebocsáthatunk, hogy ha az amerikai elnök ezt olvasná, nem biztos, hogy elégedetten csettintene.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×