eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Kiváló trágya lehet az emberi vizelet

Egy friss kutatás szerint nem kell messzire menniük a trágyáért azoknak a farmereknek, akik éppen kifogytak a pénzükből. Az emberi vizelet ugyanis nagyon gazdag nitrogénben és más ásványi anyagban.

Egy finn kutatócsoport szerint - akik a többi mellett azt vizsgálták, hogyan növelhető a káposzta termésátlaga - nem elvetendő az emberi vizelet trágyaként való hasznosítása. Az egyik egyetem környezeti kutatásokkal foglalkozó tanszékének munkatársai elhatározták: olyan termésátlagot növelő megoldásokat keresnek, amely sem a termőföldet, sem a vízforrásokat nem szennyezi, ennek során pedig megvizsgálják, hogyan alkalmazható a vizelet a mezőgazdaságban.

A tesztek során hagyományos trágya használatával, trágyázás nélkül, valamint vizelettel "öntözött" káposztákat hasonlítottak össze. Kiderült, hogy a vizelettel kezelt növények sokkal nagyobbak leettek, és sokkal hamarabb érték el a maximális méretüket.

A vizelet előnye nem csak az, hogy tartalmaz bizonyos növekedést segítő anyagokat, hanem az is, hogy használatával a gazdák nem szennyezik a környezetet. Ez különösen fontos azokon a helyeken, amelyek valamilyen természetes vízforrás mellett vannak.

A kutatók szerint például az árpa vagy az uborka termesztésénél is hasznosak lehetnek azok az ásványok, amelyek a vizeletben vannak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

A 2021-es hatalomátvétel után az afganisztáni tálibok szinte azonnal megkezdték az ország mákmezőinek felszámolását. A radikális szunnita kormány főleg vallási meggyőződésből hirdetett háborút a kábítószerek ellen, egy valamit azonban nem vettek figyelembe: az ópium az ország gazdaságának gerincét adta, a kereskedelem felszámolásával pedig a vidéki afgánok milliói vesztették el megélhetésüket. Nézzük, mekkora ütést szenvedett el a világ egyik legszegényebb országa a radikális döntés meghozatala után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×