eur:
396.28
usd:
369.85
bux:
71878.79
2024. július 2. kedd Ottó
A győztes Veres Amarilla a kínai Csing Pien elleni asszó után a kerekesszékes vívás A. kategóriájának párbajtőr egyéni versenyének elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 26-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Veres Amarilla paralimpiai bajnok: "Végig azt éreztem, hogy engem nem lehet megverni"

Külön taktikát alkalmazott a kínaiak ellen a tokiói paralimpián a fél oldalára bénult vívó, akinek az egész élete arról szól, hogy minél egészségesebb legyen.

Mindenkinek saját magából kell motivációt merítenie – mondta az InfoRádiónak a tokiói paralimpián párbajtőrben aranyérmes vívó Veres Amarilla, aki bal oldala bénulásával született 1993-ban. Tizenöt éve vív, de egy élet munkája gyümölcsének tartja a megszerzett aranyérmet.

"Életem legjobb vívását sikerült produkálnom aznap, amikor nyerni tudtam. Kovács Iván, az edzőm mondta, hogy ilyen jól vívni engem még nem látott. Amit tőle átvettem, azt tökéletesen végre tudtam hajtani technikailag, taktikailag. A döntőben győztes asszó alatt végig éreztem, hogy engem nem lehet megverni" – mondta, és bevallotta, a kínaiaktól az egész magyar csapat nagyon tartott, nem is alaptalanul, sokakat a legnépesebb nemzet sportolói ejtettek ki a versenyen, de neki saját taktikája volt ellenük.

"Minél dinamikusabban, minél offenzívebben kellett őket legyőzni" – ecsetelte.

Bénulásáról szólva elmondta, 13 évesen kezdett vívni, de már előtte is mindig mozgásban volt.

"Gyógytorna, gyógyúszás, fizikoterápia, minden volt,

mindenben kipróbáltam magam, úsztam, kosárlabdáztam, a mozgás a lételemem.

A családomnak és édesanyámnak az volt a nagy feladat, ha lehet ilyet mondani, hogy minél egészségesebbre neveljenek."

A nővérével ketten együtt nőttek fel, és nem különböztették meg őket amiatt, mert Amarilla a mozgásában korlátozott.

Kiemelte még: amikor elhalasztották a világeseményt, akkor óriási gödörbe került, mert kiürült a motivációs bázisa. "Először csak egy Világkupát töröltek, aztán az Eb-t, utána már látszódott, hogy nem lesz paralimpia, az nagyon nehéz pillanat volt. Minden embernek saját magából kell motivációt merítenie, de ott akkor azt éreztem, hogy nekem kimerültek a tartalékaim.

Úgy éreztem, hogy vége a világnak"

– mondta Tokió paralimpiai bajnoka.

A szerettei segítették át ezen a nehézségen, összeszedte magát, és az utolsó évet is végigcsinálta ugyanúgy, mint az előző négyet.

"Minden embernek kell belső motivációs, mert amíg csak külső motivációink vannak, akkor az azok egy idő után elmúlnak. Amikor este otthon az ember egyedül van az ágyban, és azon gondolkodik, hogy most mihez is kezd az életével, akkor kell egy belső erő, amitől van értelme reggel felkelni" – magyarázta Veres Amarilla.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×