eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A marokkói Asraf Hakimi (b3), miután berúgta 11-esét, és ezzel Marokkó 3-0-ra győzött a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Marokkó-Spanyolország mérkőzés 0-0-ra végződött hosszabbítása utáni büntetőpárbajban az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. december 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Meszara

Marokkótól Marokkóig: az afrikai futball a világbajnokságokon

Teljessé vált a kör: a világ labdarúgásában szerény szerepet játszó óceániai térség kivételével immár minden konföderációból jutott válogatott a labdarúgó világbajnoki elődöntőbe. Afrikából most először, Marokkó.

Mielőtt felelevenítenénk az afrikai vb-történelem és generálisan az afrikai futball mérföldköveit, érdemes arra is kitérni, hogy a marokkóiak az egész torna alatt azt hangsúlyozzák, ők az egész arab világért játszanak, a teljes arab világot képviselik. (Ez a világfutballban, a vb-történelemben élő gondolat, már 1994-ben, az Egyesült Államokban rendezett világbajnokságon, a Marokkó–Szaúd-Arábia-mérkőzésen is téma volt, két testvér találkozik egymással, fogalmaztak akkor.) Bizonyos szempontból, amióta a nagyon gyenge katari válogatott az első adandó alkalommal kiesett, egy kicsit Valid Regragi válogatottja tölti be a hazai válogatott szerepét, az Atlasz Oroszlánjai mintha hazai környezetben is játszanának.

Érdemes arra emlékezni, hogy éppen a marokkói válogatott volt az első, amelyik a kontinenst világbajnokságon képviselhette, még 1970-ben Mexikóban. Négy évvel korábban az afrikai csapatok visszaléptek a selejtezőktől, miután nem kaptak garantált helyet az akkor még tizenhatos mezőnyben. 1970-re kaptak, Marokkó pedig vb-szereplő lett. A piros-zöldek utolsók lettek a csoportjukban, de pontot azért szereztek, miután a németek (1:2) és a peruiak (0:3) elleni vereség után 1:1-et játszottak a bolgárokkal.

Azóta minden tornán volt afrikai válogatott, eleinte limitált sikerekkel. 1974-ben, például Zaire, amely három vereséggel, 0-14-es gólkülönbséggel búcsúzott. Erősebb volt már 1978-ban a tunéziai válogatott, Tarak Dhiab és Lahzami Temime Európában is ismert futballistáknak számítottak. Egy kicsit hasonló játékot játszott a csapatuk, mint most a marokkói, nem is sikertelenül: a mexikóiak ellen 3-1-re nyert (az volt az első győzelem, amelyet afrikai csapat vb-meccsen elért), majd szoros mérkőzést vívott az előző torna győztesével, az NSZK-val (0-0) és előtte az 1974-es bronzérmessel, Lengyelországgal is (0-1). Ha az utolsó meccsén, Cordobában talál egy gólt a nyugatnémetek ellen, tovább is jutott volna.

Közel állt ehhez 1982-ben, Spanyolországban a mostani torna előtt a legnagyobb feltűnést keltett észak-afrikai válogatott, az algériai is, amely a csoportjában bemutatkozásként, Gijónban, 2-1-re megverte a későbbi ezüstérmes nyugatnémeteket. Bár utána kikapott az osztrákoktól, de harmadjára nyert a chileiekkel szemben (3-2) is, s csak azért nem jutott tovább, mert a német futballszakzsargonban azóta is „gijóni szégyen” néven elhíresült bundamérkőzésen a nyugatnémetek 1-0-ra megverték az osztrákokat. Ugyanazon a tornán Kamerun csak kevesebb szerzett gólja miatt esett ki a későbbi világbajnok olaszokkal szemben.

1986-ban jutott tovább először afrikai csapat a csoportból, mégpedig Marokkó, amely nagy meglepetésre, veretlenül csoportelső lett az angol, a lengyel és a portugál (!) válogatott előtt. A nyolcaddöntőben 88. percen keresztül állta a harcot a nyugatnémetekkel, Lothar Matthäus akkor talált, nagyon messziről, Zaki kapujába. Afrika másik reprezentánsa, Algéria utolsó lett a csoportjában.

Mindazonáltal ez a torna elindította azt a nagy felfutást, amely magasra repítette a kilencvenes években az afrikai futballt. 1990-ben a kameruniak megverték a világbajnok argentinokat, továbbjutottak a csoportjukból, kiejtették a kolumbiaiakat, s csak szenzációs mérkőzésen, 3-2-re kaptak ki az angoloktól a negyeddöntőben. Jól helyt állt a hollandokkal és az írekkel döntetlent játszó, az angoloktól csak 1-0-s vereséget szenvedő egyiptomi válogatott is, noha utolsó lett a csoportjában.

1994-ben fedezte fel a világ a nigériaiakat, akik alig adták meg magukat a nyolcaddöntőben az olaszoknak. Ha nincs Roby Baggio, talán tovább is jutnak. Jó csapatuk volt, az a generáció 1996-ban olimpiai bajnok is lett. (Kamerunnak és Marokkónak ellenben nem ment azon a tornán.)

1998-ban már öt afrikai csapat indulhatott, Marokkó, Tunézia, Nigéria, Kamerun és Dél-Afrika. Pelé 1990-ben, a kameruniak láttán azt jövendölte, hogy még két-három vb és Afrikának világbajnoka lesz – ez nem jött be. Franciaországban csak a Szuper Sasok jutottak be a legjobb tizenhat közé, de ott nagyon kikaptak (1-4) a Laudrup fivérek köré épített dán válogatottól.

2000-ben Kamerun olimpiai bajnok lett, de az aranygenerációja kudarcot vallott a Távol-Keleten rendezett világbajnokságon, a pletykák szerint belső viták, veszekedések miatt. Szenegál lépett a Szelídíthetetlen Oroszlánok helyébe, a nyitó mérkőzésen megverte a világbajnoki címet védő franciákat, majd a negyeddöntő hosszabbításában Ilhan Mansiz aranygólja miatt búcsúzott.

2006-ban jutott ki először Elefántcsontpart (miként Ghána, Togo és Angola is), vb-résztvevő volt még Tunézia. A Fekete Csillagok jutottak a legtovább, de a nyolcaddöntőben kikaptak a braziloktól. Négy évvel később megint egy dél-amerikai gárda ellen buktak el: ez az uruguayi volt. Nem az lett minden idők, illetve az addigi idők legerősebb afrikai válogatottja, de ha a 120. percben Asamoah Gyan belövi a Luis Suárez kezezése miatt megítélt tizenegyest, bejutnak az elődöntőbe. Kihagyta. Azon a tornán a dél-afrikaiak nem jutottak tovább rendezőként, hazai válogatottal addig nem esett meg ilyen szégyen. Kiesett a csoportszakasz végén Elefántcsontpart, Algéria, Nigéria és Kamerun együttese is.

A 2014-es világbajnokság, miként a 2018-as is, azt mutatta, mintha kicsit visszaesett volna az afrikai futball. Hiába voltak nagy egyéniségek, a válogatottak még annyira sem voltak sikeresek, mint az elődök. Brazíliában Algéria, Ghána, Elefántcsontpart, Kamerun és Nigéria vett részt a tornán, a masszív algériai és a könnyed nigériai a tizenhatba még eljutott, de ott mindkettő kiesett. Az észak-afrikaiak nagyot küzdöttek, csak hosszabbításban estek ki a későbbi világbajnok németekkel szemben. Más kérdés, hogy a négy brazíliai mérkőzésükből csak egyet, a dél-koreaiak ellenit tudták megnyerni.

Oroszországban is öt afrikai indult, a világ a legtöbbet az egyiptomiaktól várta, de Mohamed Szalah nem épült fel teljesen, így pedig nem volt esélyük a kiugró szereplésre. Szenegál járt a legközelebb a nyolcaddöntőbe jutáshoz, de nem volt szerencséje, több sárga lapja (!) miatt a japánok mögött végzett a négyesében. 1982 óta ez volt az első világbajnokság, hogy nem jutott tovább egyetlen afrikai csapat sem a csoportból.

2022-ben egy igen, de az csoportgyőztes lett. Marokkó, történjen bármi is az utolsó héten, e tornának a meglepetéscsapata. S nem utolsósorban: Afrika első világbajnoki elődöntőse.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×