eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Budapest, 2024. március 11.Mocsai Lajos kézilabda mesteredző, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke beszédet mond a hetvenedik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen 2024. március 11-én.
Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Mocsai Lajos elmondta, mi kell ahhoz, hogy a férfi kéziválogatott ismét éremért játszhasson az olimpián

A korábbi szövetségi kapitány nagy sikernek tartja, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott tizenkét év után ismét kijutott az olimpiára, mert jelenleg nagyon sok erős csapat van a mezőnyben. A mesteredző azt mondta az InfoRádióban, a magyar szövetség komoly sportdiplomáciai sikert ért el azzal, hogy mindkét nemnél Magyarország az olimpiai selejtezőtorna házigazdája.

A magyar férfi kézilabda-válogatott a Tunézia elleni kilencgólos győzelem és a Norvégia elleni 29–25-ös vereség után 30–27-re nyert Portugália ellen a tatabányai olimpiai kvalifikációs torna utolsó fordulójában, így 2012 után újra ott lehet az ötkarikás játékokon. A magyar nemzeti csapat 1988-ban és 2012-ben Mocsai Lajos irányításával a negyedik helyen végzett az olimpián, egy hasonló eredmény óriási bravúrnak számítana idén nyáron, Párizsban, hiszen rendkívül erős lesz a mezőny.

A korábbi szövetségi kapitány az InfoRádió Ötkarika című műsorában elmondta: a jelenlegi szisztémában és a hatalmas konkurencia miatt nagyon nehézzé vált az olimpiai kvalifikáció. Mint fogalmazott, „extra téthelyzetet” teremt, ugyanakkor óriási diplomáciai sikernek is számít, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség mind a női, mind a férfi vonalon sikeresen pályázott a selejtezőtorna megrendezésére.

„Ez nagyon nagy segítség azon az úton, hogy mind a két válogatottunk kiharcolhassa a párizsi részvételt”

– jegyezte meg a magyar női nemzeti együttessel 2000-ben olimpiai ezüstérmet és Európa-bajnoki címet nyerő szakember.

Mocsai Lajos várakozásai szerint a női válogatott is követi Chema Rodríguez csapatát, és áprilisban, Debrecenben megszerzi majd a kvótát. A Főnix Arénában Kamerun, Svédország és Japán lesz az ellenfél.

A BEK-győztes kézilabdaedző úgy véli, rendkívül sűrű a mezőny, amelyben több „komoly felkészültségű” csapat is van, ezért kötelezően nem lehet elvárni az olimpiai részvétel kiharcolását, de az első két hely valamelyikének megszerzésére előzetesen is képesnek tartotta a selejtezőben mindkét válogatottunkat.

Felelevenítette, hogy 2012 áprilisában ő is átélt hasonló helyzetet a göteborgi selejtezőtornán, igaz, akkor irányításával a férfi válogatott már tét nélkül lépett pályára az utolsó körben a házigazda svédek ellen, hiszen korábban Macedóniát és Brazíliát is legyőzték. „Nekünk akkor, az utolsó meccsen már nem volt győzelmi kényszerünk, és végül kijutottunk Londonba” – emlékezett vissza a tizenkét évvel ezelőtti történésekre. A magyar válogatottnak akkor a svédek elleni háromgólos vereség is belefért.

„Mi is végigcsináltuk ezt a folyamatot, ami igen nagy feszültséggel és nagyon koncentrált vezetői, edzői, menedzselési és sportszakmai munkával jár”

– magyarázta Mocsai Lajos.

A párizsi olimpia férfi kézilabdatornájának mezőnye hétvégén véglegessé vált, a sorsolást április 16-án tartják a francia fővárosban. Mocsai Lajos úgy látja, a kvótát szerző válogatottak mindegyike közel azonos játékerőt képvisel, szerinte akár Argentína és Egyiptom is megnehezítheti a nagyok dolgát az ötkarikás játékokon. Hozzátette: Chema Rodríguez együttese akár egy nagyon nehéz csoportba is kerülhet, hiszen többek közt a dánok, a svédek és a franciák is kitűnő játékosállománnyal rendelkeznek. „Óriási eredmény lenne, ha a magyar válogatott éremért tudna játszani, úgy mint mi 1988-ban, Szöulban és 2012-ben, Londonban” – fejtegette.

Az eredményesség alapfeltételei: jó felkészülés, regenerálódás és alkalmazkodás

Mocsai Lajos elmondta: kulcsmérkőzéseket kellene megnyerni ahhoz, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott ismét be tudjon jutni a legjobb négy közé. Mint fogalmazott, „a mérkőzésről mérkőzésre való nagyon magas szintű, koncentrált, fókuszált felkészülés” az alapfeltétele annak, hogy sikeres lehessen a magyar csapat Párizsban. Úgy véli,

sok múlik majd azon is, hogy a stáb mennyire tudja megfelelően összehangolni az edzéseket és a mérkőzéseket a feszített olimpiai ritmusban.

Emlékeztetett, hogy a korábbi olimpiákon is volt rá példa számos alkalommal, hogy egy-egy csapat éjszaka fejezte be az adott meccsét, majd másnap délelőtt, a következő találkozó időpontjában már edzésen volt. Mint mondta, ilyenkor éjszaka a stábtagok általában videóelemzéseket végeznek, a játékosok pedig regenerálódnak.

„Az olimpiai torna bonyolultabb, összetettebb más világversenyeknél, sok tényezőtől függ a csapatok teljesítménye. Azok juthatnak a legtovább, akik a legjobban tudnak alkalmazkodni a körülményekhez” – vélekedett a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×