eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Mens 4x100m Freestyle
Nyitókép: Facebook/Magyar Úszó Szövetség

Sós Csaba: Németh Nándor nevének már a Guinness-rekordok könyvében lenne a helye

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint a 100 méter gyorson bronzérmes Németh Nándor taktikusan és jól versenyzett a dohai világbajnokságon. Sós Csaba ugyanakkor nem tagadja, csalódott amiatt, hogy a hét magyar váltóból csak három jutott ki a párizsi ötkarikás játékokra.

Az úszó-világbajnokságok 1973 óta íródó történetében csupán három ország szerzett minden egyes vb-n érmet a medencés versenyszámokban: az Egyesült Államok, Németország (korábban NSZK és NDK), valamint Magyarország. A magyar sikerszériát Németh Nándor folytatta, aki 100 méter gyorson harmadik lett Dohában. Rajta kívül nyílt vízen Rasovszky Kristóf aranyérmet nyert tíz kilométeren, míg a Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf alkotta magyar váltó harmadikként zárt Katarban. Legutóbb a 2007-es melbourne-i vb-n volt arra példa, hogy a magyar küldöttség medencés arany nélkül maradt.

Érdekesség, hogy az összes vizes szakágat – így a nyílt vízi úszást és a vízilabdát is – beszámítva az eddigi 21 világbajnokságon csupán kétszer fordult elő, hogy a magyar csapat világbajnoki cím nélkül tért haza: 1982-ben és 2007-ben, ekkor a férfi pólósoknak is „csak” az ezüstérem jött össze – írja a hunswim.com.

Vízilabdában, nyílt vízi és medencés úszásban összesen 27 olimpiai kvótát szereztek a magyarok a dohai világbajnokságon, a medencés számokban tizenöten úsztak döntőt.

A váltók olimpiai kvalifikációs időszaka lezárult, így biztossá vált, hogy a hét váltószámból csak háromban indulhat magyar csapat Párizsban.

Sós Csaba az InfoRádióban elmondta: ugyan óriási tettnek számít kijutni az olimpiára, ő sosem a kvótaszámot tekintette igazán lényegesnek, hanem azt, hogy aki kivívja a szereplést, az hozza ki magából a maximumot. Hozzátette: az számít, hogy azok a versenyzők, akik ott lesznek az olimpián, bejutnak-e a döntőbe, illetve nyernek-e érmet. A szövetségi kapitány nem tagadja, csalódott amiatt, hogy csak három magyar váltó indulhat az ötkarikás játékokon.

„Meggyőződésem volt, hogy akár öt vagy hat váltónk is ki tud kerülni. Mindegyiknek megvolt erre a reális esélye, de ez most így jött össze”

– fogalmazott a szakvezető.

Sós Csaba Németh Nándor szereplésével kapcsolatban azt mondta, a „Guinness-rekordok könyvébe is bekerülhetne”, ugyanis 2018 óta minden évben és minden világversenyen (olimpia, vb, Eb) döntőt úszott – ráadásul egy „rendkívül erős konkurenciájú slágerszámban”, 100 méter gyorson. A BVSC 24 esztendős versenyzője a magyar úszósport történetének legjobb vb-eredményét érte el ebben a számban – 2001-ben Fukuokában Zubor Attila ötödik volt. A szövetségi kapitány szerint a korábbi vb-ken is nagyon közel tudott kerülni az éremhez Németh Nándor, Dohában pedig megtörtént a nagy áttörés, ami úgy véli, a taktikus, jó versenyzésének köszönhető.

Sós Csaba kiemelte: a 100 gyors klasszikus szám, minden világversenyen „az érdeklődés fókuszában van”, éppen ezért, aki itt nyer, kiérdemli a „világklasszis és világhírű” jelzőt. Mit fogalmazott,

„történelmi teljesítmény”, hogy megszületett az első magyar vb-érem ebben a számban.

A szakvezető hozzátette: a dohai vb ékes bizonyítéka volt annak, hogy a 100 gyors valamennyi döntőse közel azonos szinten van, nüanszok döntöttek a helyezésekről és az érmekről. „Ebben a számban és az ilyen helyzetekben a pillanatnyi diszpozíció is sokat számít. A döntőbe jutás már önmagában egy óriási dolog” – magyarázta.

Mire lehet képes az olimpián Németh Nándor?

Németh Nándor 47,78 másodperces időeredménnyel lett bronzérmes a katari vb-n, Sós Csaba úgy véli, ennél jobbat kell úsznia Párizsban ahhoz, hogy ott is felállhasson a dobogóra. Figyelmeztető jel, hogy a mezőny legjobb versenyzői már 47 másodperc alatti időt is el tudtak érni. A vb-győztes kínai Pan Zsan-le 47,53-mal csapott be a célba, de ő még az első napon hét tizedmásodperccel jobb időt úszott – megdöntve ezzel az eddigi világcsúcsot.

A szövetségi kapitány felhívta a figyelmet, hogy nem indult Dohában a kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok román David Popovici, aki ugyancsak nagy riválisa lehet az olimpián Németh Nándornak. Kiélezett, szoros versenyre számít ebben a számban Párizsban Sós Csaba, aki nem tartja kizártnak, hogy még jobb időeredmények születnek majd a francia fővárosban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×