eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Facebook/waterpolo.hu

Madaras Norbert: ez történelmi pillanat, most sokat tehetünk a vízilabda jövőjéért

A vizes sportok európai szövetségének (LEN) athéni tisztújító kongresszusán öt olyan sportvezető került be az elnökségbe, akik a vízilabda világában tevékenykednek. A magyar szövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy a következő négy év meghatározó lesz a sportág szempontjából, mint ahogy arról is beszélt, hogy a közeljövőben szabályváltoztatásokat is bevezethetnek.

Madaras Norbertet, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökét újabb négy évre beválasztották a vizes sportokat tömörítő európai szervezet (LEN) elnökségébe. A magyar sportvezető az előző ciklus utolsó évében került be a LEN Bureau-ba, ezúttal viszont már egy teljes ciklusra kapta meg a küldöttek bizalmát.

Az athéni tisztújító kongresszus egy másik magyar érdekeltségű sportdiplomáciai sikert is hozott, mivel az újonnan alapított, háromtagú felügyelő bizottságban helyet kapott a Magyar Úszó Szövetség nemzetközi igazgatója, Szántó Dávid is.

Madaras Norbert az InfoRádióban elmondta: pontosan tudta, hogy ezúttal sokkal nagyobb jelentősége lesz a mandátum megszerzésének a LEN elnökségébe, mint legutóbb, hiszen mostantól négy évig tudja majd képviselni a magyar érdekeket a szervezetben. A magyar vízilabda az elmúlt évtizedekben nem adott elnökségi tagot a LEN-be, 2016-ban a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás is „csak” az európai szövetség vízilabda bizottságába tudott bekerülni. Madaras Norbert jelezte: nemcsak a magyar pólót, hanem az egész magyar úszósportot szeretné segíteni – a következő négy esztendőben is.

Mint fogalmazott, mostani újraválasztásával „pestiesen mondva: továbbra is a tűz közelében” lehet, ami reményei szerint azt jelenti, hogy minden jelentős információról, döntésről időben értesül, és ugyancsak nagyon fontos, hogy „a vízen kívül is maradt képviseletünk” a LEN-ben. Ezt azért tartja lényegesnek, mert a vizes sportokon belül több olyan szakág is van, amelynél a zsűri pontozásán, illetve a játékvezetők döntésén múlik egy-egy eredmény, sorsdöntő szituáció, így nem mindegy, hogy van-e magyar érdekérvényesítés vagy lobbi. „Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezt mi mindig kihasználnánk, de a sportban igenis sok múlik azon, hogy jelen vagyunk-e a diplomáciában” – magyarázta a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

Alapvető cél a vízilabda további népszerűsítése, illetve a sportág eladhatóságának a javítása is. A kétszeres olimpiai bajnok kiemelte, hogy a LEN most megválasztott,

tizenhat tagú elnökségéből öten a „vízilabda világából jöttek”, amire korábban soha nem volt példa,

és ezt a nagy lehetőséget jól kell kihasználni a póló jövőbeli sikere, eredményessége érdekében. Szerinte a korábbi évtizedekhez képest teljesen más helyzet állt elő most a szervezetben, ami nagy reményekkel kecsegtet. „Ha van olyan pillanat, amikor igazán sokat lehet tenni a vízilabdáért a LEN-en belül, az biztos, hogy most jött el, a következő négy évben minden adott lesz erre” – jegyezte meg Madaras Norbert.

Hogyan lehetne érdekesebbé tenni a vízilabdát?

A laikusok részéről a legtöbbször azért éri sok kritika a vízilabdát, mert nem mindig értik, mit és miért fúj le a játékvezető, továbbá az sem világos, mi zajlik a víz alatt, ahol rengeteg durva szabálytalanság is történik. A sportvezető elismerte, hogy a mérkőzések hevében számos szituáció, bírói ítélet nem egyértelmű, így nem is csoda, hogy a kívülállók sokszor nincsenek képben a történésekkel kapcsolatban. Úgy véli, kétes játékvezetői döntések mindig lesznek, ezeket szinte lehetetlen kiiktatni a játékból, ugyanakkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb ilyen helyzet álljon elő.

Madaras Norbert szerint nem lehet vitatni, hogy az elmúlt években

„valamelyest belterjessé vált” a vízilabda, amely „bizonyos helyeken veszített a népszerűségéből vagy elkezdett csúszni lefelé”.

Ami viszont pozitív a sportág jövője szempontjából, hogy nem egy-két nemzet dominál, hanem hat-nyolc közel azonos játékerőt képviselő válogatott van a világon a kétszeres olimpiai bajnok szerint.

A sportvezető úgy gondolja, kisebb szabálymódosítások is szükségesek lehetnek a közeljövőben, de szerinte ezektől az újításoktól nem fog alapjaiban megváltozni a vízilabda. Nem zárta ki ugyanakkor azt sem, hogy hosszabb távon alapelemeken is változtatni kell majd, mert lehet, hogy adott esetben az ilyen jellegű reformoknak köszönhetően válhat még népszerűbbé és eladhatóbbá a játék.

„Felmerült már, hogy legyen kisebb a pálya, legyen kevesebb mezőnyjátékos, mint ahogy az is, hogy ne legyen középkezdés vagy hogy mindig, minden oldalon lehessen cserélni” – sorolta. Madaras Norbert elmondása szerint ezek az újítások nem merültek feledésbe, továbbra is napirenden vannak, és úgy véli, a következő években különböző körülmények között folytatódik ezeknek a szabályváltozásoknak a tesztelése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×