eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Szerencsejáték Zrt. stratégiai együttműködési megállapodásáról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Akvárium klubban 2020. szeptember 10-én. A nemzeti lottótársaság 2021 végéig támogatja a magyar olimpiai csapatot, és a szponzorációs hozzájárulás nemcsak a nyári, hanem a téli ötkarikás játékokra, valamint a téli európai ifjúsági olimpiai fesztiválra való felkészülésre is kiterjed.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Csütörtökig eldőlhet a MOB-elnök sorsa

Közleményben kérte lemondásra a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének kilenc tagja Kulcsár Krisztián elnököt. A sportvezető december 30-ára hívta össze a MOB rendkívüli közgyűlését, amely bizalmi szavazáson dönthet a személyéről.

Az elmúlt napok - többnyire név nélküli - nyilatkozatai, újságcikkei után a Nemzeti Sport hétfőn este internetes oldalán jelentette meg azt a közleményt, amelyet a MOB elnökségének 9 tagja írt alá december 20-án. Ebben a két alelnök, Schmidt Gábor és Deutsch Tamás, valamint öt olimpiai bajnok, Vári Attila, Kovács Antal, Magyar Zoltán, Wladár Sándor, Gyurta Dániel, az olimpiai ezüstérmes Pálinger Katalin és a Vasas elnöke, Markovits László közösen kérik a bizalomvesztés után Kulcsár Krisztiánt, hogy mondjon le elnöki posztjáról.

Az aláírók egyúttal kezdeményezik elnökségi ülés és tisztújító közgyűlés összehívását, hogy mielőbb új vezetője és új alapszabálya legyen a MOB-nak.

Mint kifejtik, növekvő aggodalommal tapasztalják, hogy

Kulcsár Krisztián vezetési stílusa miatt a bizottság szakít korábbi értékeivel,

cserben hagyni látszik eddigi partnereit, szövetségeseit, és a drasztikusan csökkentett létszámú új közgyűlés összetételét nem sikerült idejében, megnyugtató módon kialakítani.

Hozzáteszik, hogy többször - külön-külön és együtt is - kérték az elnököt, hogy vegye figyelembe a magyar sport hagyományait, értékeit, és a magyar sport szereplői között megszokott és sikeres egyeztetési formákat.

Az elnökségi tagok közül Schmitt Pál, Kamuti Jenő, Imre Géza és Baji Balázs nem írta alá a dokumentumot.

A most megjelent közlemény dátumának másnapján, december 21-én reggel jelent meg a MOB honlapján, hogy Kulcsár Krisztián rendkívüli közgyűlést hívott össze december 30-ára. Ennek két napirendi pontja van: az elnök beszámolója a november 27-i közgyűlés óta eltelt időszakról, és a bizalmi szavazás a szervezetet 2017 májusa óta irányító sportvezetőről.

A taglétszám kérdéséről a bizottság honlapján megjelent évösszegző interjúban Kulcsár Krisztián jelezte: "szeretnénk, ha minden olyan sportszakember tagja lenne a testületnek, aki komolyan és valósan segíteni tudja a MOB-ot". Az újdonság az, hogy a sportági szakszövetségeken kívül nem automatikusan keletkezik a tagság, hanem a közgyűlés az elnökség javaslatára maga dönt arról, hogy kiket szeretne padsoraiban tudni. A sportvezető mintaként a NOB alapszabályára hivatkozott.

Az elmúlt napokban az ügyben egymás után jelentek meg cikkek a lapokban és az internetes oldalakon. Ezek többsége tényként kezelte, hogy a MOB tagságában is többségben vannak azok, akik már nem támogatnák Kulcsár Krisztiánt. Az Origo

szabálytalan prémiumkifizetésről és az elnöki juttatás több mint a duplájára emeléséről

is írt, míg az Index a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy Kulcsár Krisztián a NOB tagságába szeretne bekerülni 2022-ben.

Az elnökségi tagok többsége eddig nem szólalt meg nyilvánosan. A hét elején ugyanakkor Magyar Zoltán arról beszélt a Borsnak, hogy részben az elnökségi tagok is hibásak a kialakult helyzetért, a Kulcsár Krisztián által kezdeményezett alapszabály-módosítás hibáira nem jöttek rá idejekorán, a módosítás "átment", és amikor szembesültek az új alapszabály következményeivel, már túl késő volt, és mint mondta, olyan fantasztikus egyéniségek kerültek ki a MOB-tagságból, akik elévülhetetlenül öregbítették a magyar olimpiai mozgalom hírnevét. A Magyar Torna Szövetség elnöke a korábbi időszakra utalva megjegyezte: amikor a munkaüléseken a különféle ellenvetéseit ő vagy más elnökségi tag szóvá tette,

Kulcsár Krisztián olykor arrogáns hangnemben reagált.

Az úszószövetséget irányító Wladár Sándor is azt mondta a Telexnek, hogy az alapszabály végrehajtása körüli anomáliák okozták a legfőbb konfliktust, valamint a tagságukat elveszítők kezelése.

Az elnök lemondását sürgető 9 elnökségi tag egyúttal jelezte, hogy nem vesz részt a Kulcsár Krisztián által mára összehívott elnökségi ülésen. Ezek után ha addig nem történik drasztikus fejlemény, akkor a csütörtöki rendkívüli közgyűlés dönt arról, hogy a sportolóként olimpiai ezüstérmes, világbajnok párbajtőrvívó Kulcsár Krisztián a posztján maradhat vagy távoznia kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×