eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Madrid, 2016. szeptember 14.Zinedine Zidane, a spanyol Real Madrid francia edzője a labdarúgó Bajnokok Ligája első fordulójának F csoportjában játszott Real Madrid -Sporting Lisboa mérkőzésen a madridi Santiago Bernabeu Stadionban 2016. szeptember 14-én. (MTI/EPA/Kiko Huesca)
Nyitókép: MTI/EPA/Kiko Huesca

Nyolc nap alatt eldőlhet Zinédine Zidane sorsa

A Real Madrid három nagyon nehéz mérkőzés előtt áll – miközben Zinédine Zidane-t folyamatosan kritizálja a sajtó, sőt az elnökség tagjainak egy része is. Az október vége óta mindössze egy meccsen győztes gárda november 3. óta csak az Internazionale ellen tudott nyerni. Következő ellenfelei a Sevilla, a Mönchengladbach és az Atlético Madrid lesznek.

Ha három, egyébként közel sem egyenlő hosszúságú szakaszra bontjuk Zidane eddigi vezetőedzői karrierjét, azt látjuk, hogy 2016 és 2018 nyara között volt a legsikeresebb, a 2019-es visszatérését követően, 2020 nyaráig sem voltak rosszak az eredményei, noha gyengébbek, mint az előző periódusban – a mostani idény eddig gyenge.

A madridi sajtó öt pontban foglalta össze a mostani válság okait. Az egyik a bizonytalanság, amelybe belejátszik a sok sérülés és a késői idénykezdet miatti nagyon sűrű menetrend, illetve az emiatt szükségessé vált rotáció is.

Nincs a Real Madridnak kialakult alaptizenegye.

Az eddigi tíz bajnoki mérkőzést csak Tiboaut Courtois játszotta végig (900 perc), a mezőnyjátékosok közül csupán Raphael Varane (810), Karim Benzema (703) és Luka Modric (700) szerepelt legalább hétszáz percen át. A legtöbbet szereplő mezőnyjátékos tehát az utóbbi időben legtöbbet kritizált ász, a francia világbajnok Varane. A legtöbbet játszók tizenegye: Courtois – Lucas Vázquez (436), Varane, Sergio Ramos (676), Mendy (509) – Valverde (539), Modric, Casemiro (584), Kroos (497) – Benzema, Vinícius Júnior (517).

Ha a Bajnokok Ligája-szereplést nézzük, szinte ugyanez a tizenegy jön ki, ott Courtois, Mendy és Varane a szereplési rekorder, a tizenegybe Marco Asencio kerül még be, Vinícius helyére. Feltűnő még, hogy Modric ott azért kevesebb szerepet kapott, mint a bajnokságban (450 percből 281). De jelzi a gyakori változtatásokat, hogy itt sem játszott a három említetten kívül senki sem 360 percnél többet. A hetek óta hiányzó Sergio Ramos és Fede Valverde még mindkét csapatba befér.

Balhátvédben Ferland Mendy – legalábbis a bajnokságban – alig játszott többet Marcelonál (509 és 429), miközben a spanyol elemzők kiemelik, a fénykorán nyilvánvalóan túljutott brazil, akinél csak egyetlen légiós játszott több mérkőzést a Real Madrid hosszú históriájában (Roberto Carlos), egészen elképesztő és különleges mérleggel rendelkezik:

Zidane második korszakának mind a tíz elvesztett mérkőzésén kezdő volt, viszont a csapat 30 veretlen bajnokiján egyszer sem kezdett.

A játékosok – ha hinni lehet a nyilatkozatoknak – Zidane mögött állnak. Különösen a tapasztalt kulcsemberek, akik 2016 óta már 11 trófeát nyertek az edzővel. Ugyanakkor a kritizálók meg azt emlegetik, hogy Zidane még mindig nagyon ragaszkodik a régi gárdájához, Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Casemiro, Modric, Kroos, Benzema még mindig biztosan játszana, ha nincsenek a sérülések. Az biztosan látszik, hogy

Cristiano Ronaldo utóda még mindig nincs meg,

az egy évvel a távozása után a helyére közel 100 millió euróért vett Eden Hazard, részben gyakori sérülései miatt, nem tudja pótolni. A belga, aki a 2018-as világbajnokság egyik legjobb játékosaként érkezett a Bernabéuba, 2019 nyara óta mindössze 28 tétmeccsen játszott, és 3 gólt szerzett.

Az átigazolásiu terveket illetően Zidane már eddig is gyakran konfrontálódott a vezérkarral, miután nem tudta a klub megszerezni első számú jelöltjét, Paul Pogbát. Ugyanakkor az edző visszautasította a klub kötelékébe tartozó, kölcsönadott játékosok, mint Marcos Llorente, Sergio Reguilon vagy Asraf Hakimi visszavételét, beépítését.

A bírálók szerint Zidane a tekintélyével, a motivációs készségével kiválóan dirigált egy „kész” csapatot, de nehezen birkózik a mostani feladattal, amikor új csapatot kellene építenie.

A következő napokban két bajnoki rangadó, a Sevilla elleni és a bajnokság első számú esélyeseként emlegetett Atléticóval szembeni következik, közben pedig még le kell játszani a Borussia Mönchengladbach elleni hazai BL-mérkőzést. Annak tétje a „mindent vagy semmit”: csoportgyőztes és csoportutolsó is lehet még a Madrid.

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×