eur:
393.14
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Gyurta és Papp csatázik Rióért

Sűrű program vár a nyílt vízi úszókra júniusban: a hétvégén Setubalban rendezik az olimpiai kvalifikációs viadalt, majd 18-án, szombaton Balatonfüreden következik a 10 kilométeres Világkupa-verseny.

Tán egyetlen sportágnak sincs olyan kőkemény kvalifikációs rendszere, mint a nyíltvízi úszóknak: két alkalom nyílik arra, hogy olimpiai kvótát szerezzenek a versenyzők – a világbajnokságon és az ötkarikás selejtezőn - áll a Magyar Úszó Szövetség hírlevelében.

A szombat-vasárnap esedékes kvalifikációs viadalon, Setubalban további megkötések vannak: míg a vb-n egy országból ketten is kijuthatnak – ha a top 10-be kerülnek –, addig a portugáliai eseményen egy nációból már csak egy úszó harcolhatja ki a riói részvételt, azaz ha Gyurta Gergely és Papp Márk is az első tíz között végezne is vasárnap, csak a jobbik helyezést elérő versenghet a játékokon. Egyetlen könnyítés Setubalra: a kazanyi vb-n már kvótát szerzett országok itt nem indulhatnak. (A női mezőnyben ezért nem lesz magyar, hiszen Risztov Éva tizedikként ért célba Kazanyban, és így kvalifikált – Olasz Anna 11-ikként elveszítette esélyét. Négy évvel korábban Éva második lett a kvalifikációs eseményen, így indulhatott Londonban, Anna harmadik, ő nem utazhatott, hiszen innen csupán egy versenyző mehet.)

A vasárnap magyar idő szerint 17 órakor kezdődő viadalon tehát Gyurta Gergely és Papp Márk kísérli meg a kvalifikációt (medencében már van részvételre jogosító szintidejük, Gyurta Gergelynek 1500 gyorson és 400 vegyesen, Papp Márk pedig a 4x200-as gyorsváltóban úszhatna). Négy éve, Londonba nem jutott ki magyar férfiversenyző, Pekingben Gercsák Csaba ott volt az első nyíltvízi olimpiai viadalon, ám feladta a küzdelmet. A két magyarnak a cél adott: a legjobb tíz közé kell kerülni, vagy a legjobb európaiként végezni a top 10 mögött, mivel az öt kontinens további egy-egy kvótára jogosult.

Bár a kazanyi legjobbak nélkül zajlik a verseny, riválisból akad elég így is, az olimpiai címvédő tunéziai Oussama Mellouli ismét innen próbál kvalifikálni, akárcsak a Kazanyban 5 kilométeren aranyérmes dél-afrikai Chad Ho. Némi meglepetésre a németek – köztük a csapatban világbajnok, tavalyi összetett Világkupa-győztes német Christian Reichert –, az oroszok és az ausztrálok is itt próbálkoznak a vezető nációk közül, de a kínaiak és a japánok is kemény vetélytársnak ígérkeznek.

Egy biztos, az olimpiai kvalifikációs viadal rangjáról mindent elmond, hogy a londoni hat érmes közül négy – köztük a két bajnok, Ous Mellouli és Risztov Éva – is Setubalon keresztül érkezett a 2012-es játékokra.

A hétvégi indulók közül egyébként többen is jelezték a részvételüket a jövő szombaton esedékes balatonfüredi Világkupán, csatlakozva a kazanyi vb legjobbjait felvonultató mezőnyhöz. Az esemény így igazi sztárparádét ígér, és jó esély van rá, hogy afféle mini elő-olimpiává váljék a június 18-i, 10 kilométeres ütközet. Az esemény hagyományosan a fő attrakciója a Magyar Úszás Napjának, ahol aztán bárki kipróbálhatja magát a profik által használt pályán rendezett tömegviadalon - írja a magyar szövetség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×