eur:
393.06
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b5), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b4), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b7), Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b2), Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke (b6) és az iskolák képviselői a magyar kormány és a Rákóczi Szövetség közös támogatásával beszerzett, az erdélyi szórványban tanuló magyar gyerekek iskolába járását segítő 38 iskolabusz ünnepélyes átadásán a csepeli Ford márkakereskedésben 2023. augusztus 21-én.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Negyvenkét iskolabusszal bővíti hálózatát a Rákóczi Szövetség Erdélyben és a Felvidéken

Bővíti hálózatát a Rákóczi Szövetség 42 iskolabusszal, az 500 millió forint kormányzati támogatással beszerzett járművekkel a Felvidék mellett már Erdélyben is segítik az eljutást a magyar iskolákba - mondta a szervezet elnöke az M1 aktuális csatornán hétfő este.

Csáky Csongor sikertörténetnek nevezte a Felvidéken tavaly 16 járművel indult iskolabusz-szolgáltatást, amely hozzájárult ahhoz, hogy harminc százalékkal nőtt az első osztályt elkezdők száma a korábbi évek átlagához képest.

A hétfőn átadott 42 buszból négy a felvidéki flottát bővíti, 38 pedig Erdélyben jár majd Brassótól Máramarosszigetig, illetve onnan Temesvárig, és a legkülönbözőbb helyzetű iskolákat segítik - mondta az elnök.

Csáky Csongor hangsúlyozta: vannak olyan mélyszórvány-vidékek, mint Brassó, Beszterce, Torda, Szászrégen, ahol a buszok elsősorban a legkisebbek közlekedését segítik, de a Belényesi-medencében például a magyar nyelvű felső tagozatra eljutást biztosítják.

A buszokkal lehetővé teszik fogyatékossággal élő gyermekeknek magyar intézménybe járását is Nagyszalontán, Érmihályfalván és Nagyváradon, Temesváron pedig a külvárosi területekről járnak a belvárosban levő két magyar oktatási intézménybe - tette hozzá.

Jelezte: szeptembertől az erdélyi és felvidéki iskolabuszok flottája 58-ra bővül, naponta mintegy hatezer kilométert tesznek meg, több mint 720 gyermeket szállítanak otthonaik és az intézmények között.

Csáky Csongor szerint a buszok Erdélyben is segítik a magyar intézménybe iratkozó gyerekek számának emelkedését.

Aradon rég nem látott rekordnyi, 46 iskolakezdő lesz, Nagybányán is jelentősen nőtt az első osztályba iratkozók száma, de Besztercén, Szászrégenben, a Belényesi-medencében vagy éppen Déván is sikerült stabilizálni a magyar nyelvű oktatási intézmények helyzetét - jelentette ki a Rákóczi Szövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×