eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Mácsai Pál: az eutanázia olyan kérdés, ami még az alkotókat is megosztja

Rendkívül megosztó, lényeges társadalmi témáról szól Ferdinand von Schirach német drámaíró, jogász által írt Isten című darabja. A Magyarországon először bemutatott drámában nyolc szereplő vitázik az emberi szabadság határairól, az eutanáziáról. Az előadás részleteiről a darab rendezője beszélt az InfoRádióban.

Ferdinand von Schirach német drámaírónak két darabja van: az egyik a nagy sikerű Terror, a másik pedig az Isten című darab. Az eredetileg jogász, de sikeres novellistaként, drámaíróként dolgozó Ferdinand von Schirach érdekes, izgalmas, a társadalom egészét érintő morális töltetű problémákat szeret feldolgozni dialógus formában.

Mácsai Pál, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész-rendező az InfoRádiónak elmondta: az Isten című darabban az eutanázia kérdésköre kerül előtérbe. Az Örkény István Színházban színre vitt drámában nyolc szereplő ül össze a közösség előtt: egy 75 éves férfi, aki meghalni vágyik, mert nem lát értelmet az életében. A férfi háziorvosa és egy jogász, aki amellett érvel, hogy az eutanázia bizonyos körülmények között jogosult. Szerepel benne két orvos és egy gyógyszerész-szakember is, egy egyházfi, egy vendéglátó házigazda és egy színész a színházból.

Fotó: Facebook/ Örkény István Színház/ Horváth Judit
Fotó: Facebook/ Örkény István Színház/ Horváth Judit

A drámában a szereplők vitatkoznak, érvelnek az eutanázia lehetősége mellett és ellen.

"Mindenkit érint ez a téma. Egyrészt mindannyian meghalunk egyszer, másrészt nem is szeretünk ezzel foglalkozni. Ha nem is a mi földi létből való távozásunk kapcsán, de a rokonaink, a szeretteink, az ismerőseink, családjaink körében ez mindenkit érint" – jegyezte meg Mácsai Pál.

A darab érdekessége, hogy Ferdinand von Schirach jogász által írt műben

a német jogrend alapvetően különbözik a magyartól, kezdve, hogy ott az eutanázia bizonyos körülmények között megengedett. Magyarországon minden fajtája, még az úgynevezett indirekt eutanázia is tiltott.

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexe alapján viszont nem tiltott a végstádiumú beteg morfiumadagjának lassú növelése a szenvedés csillapításra céljából, ami végül előrébb hozhatja a halál időpontját. Az Örkény István Színház a különbség miatt engedélyt kért a magyar körülményekre való adaptálásra. Ebben több szakértő segítette őket, a színművet Varga Zsófia dramaturg segítségével magyarították.

A szokatlan formájú és felkavaró előadáson valódi interakció alakulhat ki a közönséggel:

a végén egy szavazáson eldöntheti a néző, hogy az elhangzott érvek alapján helyesnek tartják-e, hogy a főszereplő Kertész Tibor építész orvosi segítséggel befejezze az életét, vagy sem.

Az Európa-szerte megosztó kérdéseket feszegető Isten darab szövege végigsöpört Németországon, de Magyarországon most láthatjuk először. Mácsai Pál ennek kapcsán megjegyezte, hogy nálunk a halál témaköre sokkal "tabuszerűbb", mint más európai országokban.

Fotó: Facebook/ Örkény István Színház/ Horváth Judit
Fotó: Facebook/ Örkény István Színház/ Horváth Judit

Felmerülhet az a kérdés is, hogy emberi döntés lehet-e az eutanázia, mert bizonyos szempontból mégis Isteni aktusnak tekinthető. Az előadás lényegében arról szól, hogy meddig terjed az egyén szabadsága. Ez egy "mozgásban lévő állapot", mert a jog a civilizációs változást igyekszik követni, de a történelmi, a hagyománybeli, és a vallási rend befolyásolhatja. A világban alig van olyan felület, ahol a keresztény, az iszlám vagy a zsidó vallás egyetértene, nem beszélve az ateista népességről.

Mácsai Pál elmondta, hogy a darabban Csuja Imre egy püspöki titkár karakterében vallja, hogy nem magunk döntünk az életünkről, így a távozásról sem dönthetünk, és az ember feladata elviselni azt, amit Isten vagy a sors rámér. Más szerint az emberi méltósághoz való jog magában foglalja azt is, hogy az ember a saját haláláról dönthessen, hiszen szuverén lény. Ahogy egy csecsemő is kifejezi a saját akaratát, úgy felnőttként az életünkkel kapcsolatban is hozhatunk döntéseket.

Kérdés, hogy a halál közeledtével miért vesszük vissza ezeket a jogokat.

Az öngyilkosság ugyanakkor itthon nem büntető jogi kategória. Orvosi segítséget igénybe venni, engedélyezni, az öngyilkosságban közreműködni viszont már szigorúan tilos. "Végső soron annak, aki itt beszél, igaza van" – állapította meg Mácsai Pál, aki szerint ez egy olyan végső kérdés, ami előtt sokan zavarba jövünk.

Fotó: Facebook/ Örkény István Színház/ Horváth Judit
Fotó: Facebook/ Örkény István Színház/ Horváth Judit

A rendező elárulta, hogy a halál kérdésköre fiatal kora óta foglalkoztatja, és nincs olyan nap, amikor az elmúlt 35 évben ne jutott volna eszébe, hogy minden amit csinálunk, véges. Erre jobban rávilágított a szülei halála.

"Mindegyiküknél találkoztunk ezekkel a kérdésekkel. Ők maguk is, és mi is, az utódok, az ideiglenes túlélők" – mondta, hozzátéve, hogy

még a szülei is kétféleképp reagáltak erre a kérdésre.

A darab körül is kialakulhat veszekedés, mert lesznek olyan érvek, amik nem hangoznak el, de a szöveg ebből a szempontból "tisztességes", mert igyekszik pártatlan lenni.

Mácsai Pál szerint az előadás arra is mintát mutat, hogy a markánsan eltérő véleményű hét ember remekül tud vitatkozni, és végig tudják mondani az érveiket. A rendező szerint egy olyan országban, "ahol a párbeszéd gyakorlatilag megszűnt" a különböző gondolkodású körök között, és a véleménykülönbségek alapos megvitatásának kultúrája eltűnőben van, hasznos minta, hogy végig lehet egymást hallgatni anélkül, hogy felállnánk vagy káromkodással távoznánk.

Fotó: Facebook/ Örkény István Színház/ Horváth Judit
Fotó: Facebook/ Örkény István Színház/ Horváth Judit

Mácsai Pál azt mondta, a harmadik előadás után közönségtalálkozó szerepel a programban, de a színház nem nyújt keretet rendszeres párbeszédre. Ugyanakkor számít arra, hogy sok email, hozzászólás, visszajelzés fog érkezni. A rendező úgy véli, itthon az eutanázia témájának felvetése is hasznos, mert az egyértelmű tiltás ellenére a valóságban előfordulhat szabálysértés, és hálát jelezhet az, akivel megtörténik.

A színdarab abban is "élesíti a helyzetet", hogy a férfi makkegészségesen vágyik a halálra.

Szóba kerül az is, hogy ez kóros vagy nem, és ha joga van megölni magát, akkor miért nincs joga ehhez segítséget kérni a környezet számára kevésbé traumatizáló módon.

Mácsai Pál kifejtette, hogy az eutanázia különbözik az öngyilkosságtól, előbbinél inkább az életvégi méltóságról van szó. Az életbe való belépés nálunk az esetek többségében szabályozott, a kultúrája, az egészségügy odafigyelése, a praxisa megvan. Ezzel ellentétben a távozásnál előállnak összetettebb, titkolózóbb helyzetek, pedig annyian halnak meg, ahányan születünk. A színháznak lehet dolga a "Pandóra szelencéjét kinyitni" erről a fontos társadalmi kérdésről.

A rendező rámutatott: az emberi személyes döntési szabadságának kérdése a felvilágosodás óta szélesedik, de mégis megáll az egyes akadályoknak nekiütközve. A darab ezt a kérdés feszegeti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 09:12
×
×
×
×