eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Wikipédia/Franz Jüttner

Kiállították Hófehérke síremlékét egy németországi múzeumban

Előkerült az "igazi Hófehérkeként" emlegetett Maria Sophia von Erthal bárónő rég elveszett síremléke, amelyet a dél-németországi bambergi egyházmegyei múzeumban állítottak ki.

Az észak-bajorországi Lohr am Main közelében felnőtt és 1796-ban meghalt Sophiáról úgy tartják, hogy róla mintázták Hófehérke alakját a Grimm-testvérek. Holger Kempkens, a múzeum igazgatója szerint a lány élete jól ismert történet volt a 19. század elején. A Grimm-testvérek hosszú ideig éltek a környéken és előszeretettel dolgozták fel a helyiektől hallott történeteket - írta a BBC News.

Hófehérke története 1812-ben jelent meg és Walt Disney 1937-es rajzfilmje tette világhírűvé,

noha több másik feldolgozás is született. A múzeumigazgató szerint vannak arra utaló jelek, hogy valóban Sophiáról mintázták a mesehős karakterét, de ezeket nem tudják alátámasztani.

Hasonlóságok

Az 1980-as években egy lohri történész számba vette Sophia életének és a Grimm-testvérek meséjének hasonlóságait. Sophia édesapja nemesember volt, aki újraházasodott első felesége halála után. A lány mostohaanyja híres volt zsarnoki természetéről és arról, hogy saját gyermekeit részesítette előnyben.

Lohr az üvegáru és tükörgyártás egyik központja volt. Sophia apjának tulajdonában volt a tükörgyár, és az egyik helyi múzeum ma is büszkén őriz egy Amour propre (önszeretet) feliratú tükröt. A mesében szerepel egy félelmetes erdő, a Lohr szomszédságában lévő sötét rengeteg hajdanán rablóktól és veszélyes vadállatoktól hemzsegett.

A bányában dolgozó törpéket valószínűleg a Lohr határában található bánya ihlette, amelyben egykor törpék és/vagy gyerekek dolgoztak, akik csuklyát viselve védekeztek a lehulló kövek ellen.

Hófehérke a mesében hét dombon át menekül, mire elér a bányában dolgozó törpék lakhelyér - épp így lehet eljutni a Lohr határában lévő bányához is.

A valóságban nem volt happy end

A Grimm-testvérek meséjének bizonyos részeit, mint a mérgezett almát, az üvegkoporsót vagy a herceget nem Sophia élete inspirálta. Hófehérkéével ellentétben a bárónő története nem boldogan ér véget: fiatalon megvakult, sosem ment férjhez és öreg korában egy kolostorban halt meg.

Holger Kempkens múzeumigazgató szerint Sophia sírköve történelmi jelentőséggel is bír, mivel akkoriban a nőknek csak ritkán készítettek saját sírkövet. A sötétszürke márványból készült, ovális sírkő feliratát, amely a kereszténység nemes szívű hősnőjeként említi Sophiát, krétaréteg borította, amelyet gondosan eltávolítottak.

Kalandos út vezetett a múzeumhoz

A síremléket eredetileg Bamberg egy régi templomában őrizték, amelyet azonban elbontottak. A sírkövet ezután egy kórházban állították ki, amelyet Sophia egyik bátyja alapított. Az 1970-es években a kórház helyén nyílt új klinika megnyitása után a sírkövet eltávolították és egy helyi családhoz került, majd nyoma veszett.

A közelmúltban került csak elő egy bambergi házból, amelynek új tulajdonosa utánanézett a sírkőnek az interneten és amikor rájött annak jelentőségére, a múzeumnak adományozta.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×