eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor
Füst száll a magasba egy izraeli légicsapás után Bejrút túlnyomórészt síiták lakta déli elővárosában, Dahijében 2024. október 19-én.
Nyitókép: Füst száll a magasba egy izraeli légicsapás után Bejrút túlnyomórészt síiták lakta déli elővárosában, Dahijében 2024. október 19-én. MTI/EPA

A Hezbollah rakétákkal lőtte Észak-Izraelt, Izrael Gáza ellen intézett légitámadásokat

Az izraeli hadsereg közlése szerint a Hezbollah tucatnyi rakétát és több drónt lőtt ki Észak-Izraelre szombaton, egy embert megölve, az egyik drónt Benjámin Netanjahu rezidenciája ellen irányították - közölte az izraeli miniszterelnök szóvivője.

A szóvivő szerint a miniszterelnök a támadás idején nem tartózkodott a cezareai hétvégi rezidenciáján, a támadásban senki sem sérült meg.

A miniszterelnök elítélte „Irán szövetségeseit”, akik megpróbálták meggyilkolni a feleségével együtt. Kijelentette, hogy Irán és a szövetségesei „nagy árat” fognak fizetni a dróntámadás után.

A Hezbollah szombat déli állítása szerint éjfél óta rakétákkal tizenegy támadást intézett izraeli katonai célpontok ellen. Észak-Izraelben több rakétát elfogtak, de egy lakóházba csapódott - közölte a rendőrség. Az izraeli mentők szerint Észak-Izraelben egy ember meghalt és legkevesebb kilencen megsebesültek.

Az izraeli hadsereg közleményben jelentette be, hogy szombaton légicsapásokat mért a Hezbollah fegyverraktáraira és egy hírszerzési központja ellen a libanoni síita fegyveres mozgalom erősségének számító dél-bejrúti elővárosban.

A libanoni egészségügy-minisztérium szerint szombaton legkevesebb két ember halt meg egy izraeli légicsapásban a Bejrúttól északra fekvő többségében keresztények lakta Dzsuníje város közelében.

Libanonban az egészségügy-minisztérium szerint a konfliktus óta mintegy kétezer-négyszáz ember halt meg, többségük szeptemberben. Az izraeli hatóságok szerint Észak-Izraelben és a megszállva tartott Golán-fennsíkon ötvenkilencen haltak meg.

Jahíja Szinvár, a Hamász vezetőjének szerdai megölése ellenére szombaton folytatódtak a Gázai övezet elleni támadások. Egészségügyi tisztségviselők szerint több mint harmincan haltak meg izraeli légicsapásokban.

Izrael fokozta a támadást az észak-gázai Dzsabalíja kórházai ellen, ahol helyi lakosok és egészségügyi tisztségviselők szerint az izraeli erők lakóházakat bombáztak, és megakadályozták az orvosi eszközök, illetve élelmiszerszállítások bejutását.

A Hamászhoz közel álló gázai Polgári Védelem szóvivője, Mahmúd Baszal szerint több mint négyszázan haltak meg két hét alatt a Gázai övezet északi részében, az áldozatok között nők, gyermekek és idősek is vannak.

A hét legfejlettebb ipari ország (G7) védelmi miniszterei és az európai diplomácia vezetője szombaton Nápolyban követelték, hogy tartsák tiszteletben az ENSZ libanoni békefenntartó misszióját (UNIFIL), amely azzal vádolja Izraelt, hogy szándékosan támadja az állásait a Hezbollahhal való konfliktus múlt hónapi kiszélesedése óta.

Olaszország, a G7 soros elnöke a szombati találkozó napirendjére a közel-keleti válságot, az ukrajnai háborút és az ázsiai-csendes-óceáni térség biztonsági helyzetét tűzte ki.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Japán, Nagy-Britannia, Kanada és Olaszország védelmi miniszterei megvitatták a Hezbollah elleni hadműveletet és a gázai légicsapásokat. A tanácskozáson jelen volt Mark Rutte, a NATO főtitkára és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője is. Utóbbi egy sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy Jahíja Szinvárnak, az Hamász vezetőjének, a 2023. október 7-i Izrael elleni támadás kitervelőjének a halála „új perspektívát nyit” a tűzszünet, a túszok kiszabadulása előtt, és megnyitja a kaput a nagyobb humanitárius segítség előtt is.

A tanácskozás után kiadott közös közleményben a G7 miniszterei aggodalmukat fejezték ki az UNIFIL-t fenyegető valamennyi veszély miatt, de nem említették Izraelt.

Joseph Borrell az UNIFIL mandátumának a megerősítését szorgalmazta. A reform mikéntjére nem tért ki, ehhez az ENSZ Biztonsági Tanácsának a döntésére van szükség - emlékeztetett.

A hét legfejlettebb ipari ország védelmi miniszterei a humanitárius segítség jelentős és tartós növelését kérték a Hamász és Izrael közötti háború miatt súlyos élelmiszerválságban szenvedő Gázai övezet részére. A közös közleményben támogatták az azonnali gázai tűzszünetet, valamennyi túsz elengedését és kétállami megoldáshoz vezető tartós utat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×