eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 18. vasárnap Ilona
Nyitókép: Unsplash.com

Norvégia bezárja képviseletét a Palesztin Hatóságnál

Norvégia azért zárja be képviseleti irodáját a Palesztin Hatóságnál, mert az izraeli külügyminisztérium megfosztotta diplomáciai státuszától az ott dolgozó nyolc norvég alkalmazottat.

Az izraeli külügyminisztérium azért vonta vissza a nyolc norvég diplomata státuszát, mert Norvégia az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i mészárlását követően elismerte a palesztin államot, és támogatta az elfogatóparancs kiadását Benjámin Netanjahu miniszterelnök és más izraeli vezetők ellen - olvasható Jiszrael Katz külügyminiszter X-oldalán.

"Aki ellenünk cselekszik, mi is ellene fogunk cselekedni. Továbbra is megőrizzük Izrael Állam státuszát és nemzeti önbecsülését" - írta vasárnap az eset nyomán a külügyminiszter.

A nyolc, diplomáciai státuszát elvesztő diplomata a döntés nyomán kénytelen lesz elhagyni Izraelt.

A diplomatáknak azt mondták, hogy egy héten belül visszavonják az akkreditációjukat, három hónapon belül pedig a vízumukat is, de mindannyiuknak felajánlották, hogy új akkreditációt kérjenek.

Espen Barth Eide, Norvégia külügyminisztere szélsőségesnek és ésszerűtlennek nevezte "Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányának döntését", és megígérte, hogy Oslo a kudarcok ellenére tovább dolgozik az "életképes palesztin államért".

Norvégia pénteken bezárt képviselete a ciszjordániai Al-Ram városban működött.

A döntés "a palesztinok és a Palesztin Hatóság, a nemzetközi jog védelmezői, a kétállami megoldás és a palesztinok önrendelkezési joga ellen irányul" - közölte Barth Eide, és megfogadta, hogy Oslo nem engedi meg, hogy a bezárás befolyásolja "munkáját egy életképes palesztin államért".

Az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is bírálta a diplomáciai státuszok visszavonását, és felhívta a figyelmet Norvégiának az elmúlt három évtizedben az izraeli-palesztin béketörekvésekben játszott szerepére.

Címlapról ajánljuk
Jó szilvatermés várható idén, de az érzékenyebb fajták megaszalódnak a fán

Jó szilvatermés várható idén, de az érzékenyebb fajták megaszalódnak a fán

Az országosan jelentkező változékony időjárás okozta tavaszi fagykár és hideghatás következtében a megszokottnál nagyobb mértékű szilvahullás volt idén, ezzel együtt akár 50-60 ezer tonna is lehet a termés – mondta az InfoRádióban a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. Kelemen Péter ugyanakkor figyelmeztetett: ha tartósan marad az extrém meleg, a vártnál kevesebb szilvát takaríthatnak be a termelők.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 18. 14:29
×
×
×
×