eur:
394.32
usd:
361.2
bux:
72028.77
2024. augusztus 9. péntek Emőd
Nyitókép: Micha Pawlitzki / Getty

Nagyfokú melegedés miatt több atomerőművet is visszafognak

Az Electricite de France SA (EDF) a hétvégétől kezdve kénytelen csökkenteni atomreaktorai teljesítményét, nehogy túlmelegedjenek a hűtővizet biztosító folyók.

Az EDF a reaktorok hűtéséhez a folyó vizét használja, mielőtt azt visszaengedné a vízfolyásba, de a Rhone túlmelegedése veszélyt jelenthet a halakra és az élővilág más szereplőire. Mivel az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban Nyugat-Európa nagy részén emelkedni fog a hőmérséklet, a környezeti hatások mérséklése érdekében szükségessé válik a kibocsátás korlátozása, ami a termelés visszafogásával jár - írja a Bloomberg cikke nyomán a Portfolio.

A francia hálózatüzemeltető szerint a korlátozások jövő héten szombattól csütörtökig valószínűleg az EDF bugey-i erőművét is érintik, emellett vasárnap a tricastin-i létesítményben is előfordulhat leterhelés - írják. Franciaország 56 nukleáris reaktora a népesség elektromos energiaigényeinek több mint kétharmadát megtermelik, és az európai energia-piacon is döntő szerepet játszanak.

A termelés csökkentése ellátási gondokat ugyan várhatóan nem okoz majd, de rövid távon a villamosenergia-árak növekedéséhez vezethet.

Mint írják, a piaci kép már most tükrözi ezeket az elképzelhető változásokat: Franciaországban a csütörtöki szállításra szánt villamos energia ára 31,01 euró/megawattóra, míg Németországban 93,15 euró volt az Epex Spot SE tőzsdén.

Mind az EDF-nek, mind a hálózatüzemeltetőknek egyensúlyt kell teremteniük a villamosenergia-termelés szükségessége és a melegedésnek a folyók ökoszisztémára gyakorolt környezeti hatásai között. Magyarországon ezzel ellentétben egy különleges miniszteri rendelet lehetővé teszi, hogy a Paks I. atomerőmű magasabb hőmérsékletű hűtővizét is termelési korlátozás nélkül bele lehessen engedni a folyóba.

Címlapról ajánljuk
Koch Máté és Andrásfi Tibor az Arénában: így vívták ki az olimpiai aranyérmet

Koch Máté és Andrásfi Tibor az Arénában: így vívták ki az olimpiai aranyérmet

Az olimpiai aranyéremmel a nyakban a párizsi éjszakában megevett szendvicsről, a klíma nélküli edzőtáborok előnyeiről, az olimpiai falu élményeiről és a rocksztároknak kijáró ünneplésről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Koch Máté és Andrásfi Tibor, az olimpiai bajnok magyar párbajtőrcsapat két tagja.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nem találják az irányt a tőzsdék - Mi lesz ebből?

Nem találják az irányt a tőzsdék - Mi lesz ebből?

Jó hangulatban kezdődött a kereskedés az európai tőzsdéken pénteken, a délelőtt folyamán pluszban tartózkodtak az irányadó indexek, miután a csütörtöki munkaerőpiaci adatok némileg megnyugtatták az amerikai gazdaság állapota miatt aggódó befektetőket. Az amerikai részvénypiacok csökkenéssel nyitottak, majd pluszba fordultak, de nagy mozgások nincsenek, fontos makroadatok híján nem érkezett iránymutatás. Itthon a Mol és az OTP részvényein volt ma a befektetők szeme, a két vállalat ugyanis hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 9. 18:33
×
×
×
×