eur:
391.39
usd:
359.21
bux:
72730.44
2024. július 16. kedd Valter
Dominic Fritz, Temesvár német polgármestere beszédet mond a temesvári Magyar Ház avató ünnepségén 2022. június 5-én. Az épületet tíz évvel a trianoni döntés után a temesvári magyarság építette kulturális egyesületei, politikai szervezetei számára, a kommunista román állam azonban államosította, és a rendszerváltás után sem sikerült visszaszerezni. Most a magyar állam támogatásával sikerült visszavásárolni a Magyar Házat.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Bajban van Temesvár polgármestere

Összeférhetetlenséggel vádolja Dominic Fritzet a román összeférhetetlenségi ügynökség (ANI) egy szerdán közzétett közleményében. Az elöljáró tagadta a vádakat és bejelentette: megtámadja a bíróságon az ANI döntését.

A közhivatalt viselő személyek vagyonosodását vizsgáló hatóság szerdai közleményében azt állítja, hogy Dominic Fritz még a 2020-as választási kampányban pénzt vett kölcsön egy magánszemélytől, majd polgármesterré választása után elöljáróként egy olyan cég javára írt alá önkormányzati okiratot, melyet az illető személy képviselt.

Az ANI szerint a 2020 novemberében hozott döntésével Fritz megszegte az összeférhetetlenségre vonatkozó román jogszabályokat, így a vádak beigazolódása esetén elveszítheti polgármesteri mandátumát, valamint három évre megfoszthatják a közhivatal viselésének jogától.

Dominic Fritz szerdán Facebook-oldalán reagált a vádakra, abszurdnak nevezve az ANI döntését, melyet szerinte nem támasztanak alá tények. Bejelentette, hogy bíróságon támadja meg a döntést.

Mint írta, az illető magánszemély építész, és egy kliense számára készített elő egy övezeti városrendezési tervet (PUZ), melyet még elődje, Nicolae Robu látott el kézjegyével. Mielőtt azonban az ezzel kapcsolatos önkormányzati határozat a döntéshozó testület elé került volna, hivatalban lévő polgármesterként neki is alá kellett írni a dokumentumot.

Hangsúlyozta: az építész – aki a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) helyi önkormányzati képviselője – nem volt kedvezményezettje a PUZ-nak, ahogy jó maga sem látott egy lejt sem a tőle kölcsönkért pénzből. Mint mondta, a kért 25 ezer lejt (1,97 millió forint) azonnal visszaadta, amint a választási hatóság folyósította számára a kampányra szánt pénzt.

Dominic Fritz 2020-ban a szavazatok 54 százalékával lett Temesvár polgármestere. A június 9-i előrehozott romániai helyhatósági választásokon 49 százalékkal újrázott, így ősztől újabb négy évig ő áll a bánsági nagyváros élén.

A Németországban született, romániai felmenőkkel nem rendelkező politikus egy hete jelentette be, hogy román állampolgárságért folyamodott.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×