eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Emmanuel Macron francia elnök (j) fogadja Olaf Scholz német kancellárt a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2022. október 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Naponta SMS-ekben támogatja Emmanuel Macront a német kancellár

A német kormányfőkhöz általában, de különösen Olaf Scholzhoz képest meglepően nyílt állásfoglalást tett a kancellár az előre hozott franciaországi nemzetgyűlési választások ügyében.

A krónikák szerint Emmanuel Macron francia elnök és a korábbi német kancellár, Angela Merkel között kiváló volt az együttműködés. Macron első államfői periódusa alatt az elnök és az akkori kancellár rendszeresen egyeztetett egymással. A 2021 decemberében Merkelt váltó Olaf Scholz és Macron között ugyanakkor a merkeli korszakhoz képest nehezebben indultak be a dolgok, mára azonban a két vezető "egymásra talált". Német források szerint immár szoros barátság köti össze őket.

Nyílt titok, hogy berlini kormánykörökben megdöbbenéssel fogadták az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményeit, és erős az aggodalom a vasárnapi második forduló lehetséges kimenetele, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés lehetséges hatalomra kerülése miatt. Általános az a vélekedés, hogy a Marine Le Pen által fémjelzett szélsőjobboldal hatalomra kerülése veszélyeztetheti a kétoldalú kapcsolatokat, illetve német megítélés szerint Európa jövőjét.

A német kancellárok általában nem foglalnak állást más országok demokratikus választásaival kapcsolatban, Olaf Scholz azonban ezúttal tőle szokatlan határozottsággal fejtette ki véleményét a franciaországi szavazásról. Pártja, a szociáldemokrata SPD berlini rendezvényen nyilatkozott, egyértelműen leszögezve, hogy a Nemzeti Tömörülés ellen felsorakozott erők, de mindenekelőtt a harmadik helyre szorult Marcon-féle párt mellett van.

A kancellár elmondta, hogy

minden nap SMS-ben üzen a francia elnöknek.

"Megbeszéljük a helyzetet, ami nagyon lehangoló" – fogalmazott a kancellár.

A német média szerint szokatlan, hogy a nyílt állásfoglalás, Scholz azonban semmi kétséget nem hagyott afelől, hogy kinek a pártján áll. "Én például szorítok azért, hogy azok a franciák, akiket nagyon szeretek, és nagyra értékelek, sikerrel járjanak abban az országban, amely nagyon sokat jelent számomra" – jelentette ki a kancellár. Egyidejűleg reményét fejezte ki, hogy sikerül megakadályozni egy jobboldali populista párt által vezetett kormány hatalomra kerülését.

Sőt a tudósítások szerint a német szociáldemokrata kancellár még ennél is tovább ment. A politikai bizonytalanság több európai országot is sújtott – hangsúlyozta, utalva a skandináv és a holland választási eredményekre. A jobboldali populista pártok ezekben az országokban már bekerültek a hatalomba – jelentette ki. A politikai bizonytalansággal összefüggésben Belgiumot, Spanyolországot, Portugáliát és Ausztriát is megemlítette, ebből kiindulva arra szólított fel, hogy

Németországnak "az európai stabilitás horgonyává" kell válnia.

Ugyanakkor veszélyekre is figyelmeztetett, utalva a radikális jobboldali AfD pártra, valamint az év elején alakult, a Baloldal Pártjából kivált BSW-re (Sahra Wagenknecht Szövetség). "Ezek a pártok mindig képesek ara, hogy új ellenségeket találjanak az országon belül és kívül is" – hangoztatta Scholz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×