eur:
396.6
usd:
359.93
bux:
71911.16
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett
A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság szurkolói zónájának dekorációja Frankfurtban 2024. június 7-én. A tornát 2024. június 14. és július 14. között rendezik Németországban.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb "nyári mese"

Kis túlzással több szó esik a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságról, mint a pénteken kezdődő Európa-bajnokságról. Mindez nem az előkészületeknek róható fel, hanem sokkal inkább az országos hangulatnak, amely az európai futball legnagyobb szabású rendezvényét kíséri. Nem a szurkolók változtak meg, hanem Németország, Európa és a világ.

A nyári mese, azaz a Sommermärchen kifejezés a németek számára több szempontból is rendkívül sikeres 2006-os világbajnokságot idézi fel. Nem csupán azért, mert a hazaiak jól szerepeltek, és az olasz, valamint a francia válogatott mögött a harmadik helyen végeztek, hanem azért is, mert az ország hangulata "mámorító" volt.

Érdemes felidézni azt a nyilatkozatot, amelyben Angela Merkel akkori kancellár első, éppenséggel nagykoalíciós kormánya a vébét követően méltatta a rendezvényt.

"Fekete-piros-arany színű zászlók tengere, amelyben a világ minden tájáról érkezett szurkolók békésen és boldogan úsztak és ünnepeltek. Ennek tükrében a világbajnokság olyan integrációs rendezvény volt, amelynél szebbet és hatásosabbat elképzelni sem lehetett volna" – fogalmazott akkor a kormányfő.

A labdarúgás rajongói számára felejthetetlen maradt az a fotó is, amikor a kancellár az elődöntő német góljánál a szó szoros értelmében a rendezvény sportigazgatójának, Franz Beckenbauernek a nyakába ugrott.

Ezúttal nem csak a labdarúgás hívei sírják vissza ezt a hangulatot. Sokan vélekednek úgy, mint Philipp Lahm, a mostani torna versenyigazgatója. Szerinte ugyanis

a 2006-os Sommermärchen megismétlésére lenne szükség.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pénteken a Skócia elleni nyitómérkőzést játszó nemzeti tizenegy képességeiben a többség nem kételkedik, sőt ha csak óvatosan is, de bízik a sikerben. Az országos hangulat ennek ellenére több szempontból is más, mint 2006-ban volt. A gazdaság enyhén szólva pang, a korábbi listavezető Németország a konjunktúra alakulását tekintve az uniós tagországok rangsorában az utolsók közé szorult. Mindez természetesen rányomja bélyegét a "szurkolók" mindennapi életére, a megélhetés nehézségeire. A kilátások pedig egyelőre legalábbis kevés jóval kecsegtetnek.

Mint ahogy a belpolitikai helyzet sem. A hárompárti koalíciós kormány támogatottsága hosszú ideje mélyponton van, amit a hét végén tartott európai parlamenti választások eseményei a legszemléletesebben bizonyítottak. Az ellenzéki konzervatív CDU/CSU immár megrendíthetetlenül az ország legerősebb pártja, és erősödik a szélsőjobboldal, amit az Alternatíva Németországnak (AfD) párt növekvő támogatottsága tükröz. A regnáló kormányba vetett bizalom rég volt olyan alacsony, mint most.

A gazdaság, illetve a belpolitika mellett ugyanakkor a nemzetközi helyzet alakulása is jelentős mértékben befolyásolja az emberek hangulatát. Az ukrajnai orosz háború, valamint a közel-keleti konfliktus, általánosságban a különböző válságok egyre erősebb szorongást keltenek. Egy legutóbbi közvélemény-kutatás szerint ennek kapcsán sokan felidézik az 1972-es müncheni olimpián elkövetett palesztin terrortámadást. Az aggodalmakat csak erősítik a közelmúltban Németországban végrehajtott terrorcselekmények.

A történtek nyomán a megkérdezettek többsége van azon a véleményen, hogy

az Eb mérkőzéseit nem a helyszínen, hanem biztonságosabbnak vélt otthoni környezetben tekinti meg.

Ilyen körülmények között aligha véletlen, hogy a hangulatra rányomják bélyegüket a németországi sportesemények történetében páratlanul szigorú biztonsági intézkedések a határellenőrzésektől kezdve egészen a rendező tíz város stadionjában, illetve a szurkolói zónákban beharangozott ellenőrzésekig.

Ennek ellenére természetes, hogy az Eb-t a megszokott "precíz" német felkészülés előzte meg. Több helyütt utakat újítottak fel, javították a tömegközlekedést, és rendkívüli befektetésekkel készült mindenekelőtt az idegenforgalom, a szálloda-, illetve vendéglátóipar. A rendező városok egytől egyig több millió eurót ruháztak be abban a reményben, hogy hosszabb távon ez mindenképp megtérül.

A baljós nemzetközi, belpolitikai, illetve a biztonságot fenyegető helyzet ellenére a július 14-ig tartó Európa-bajnokság mégis csak a sport ünnepe Németországban. Akár be is teljesülhet Philipp Lahm kívánsága, és az Eb a 2006-es világbajnoksághoz hasonlóan "nyári mese" lehet. Nem utolsó sorban a német válogatott szereplése nyomán is.

Címlapról ajánljuk

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×