eur:
396.37
usd:
370.76
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Az ITV kereskedelmi televízió felvétele Rishi Sunak konzervatív párt brit kormányfőről (j) és Keir Starmerről, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjéről az első televíziós választási vitájuk közben Salfordban 2024. június 4-én. Az Egyesült Királyságban július 4-én tartanak parlamenti választásokat.
Nyitókép: MTI/EPA/ITV/Jonathan Hordle

Gálik Zoltán: ha Nigel Farage "ráindít" a konzervatívokra, még erősebb lesz a Munkáspárt

Nem jött ki jól a második tévévitából a konzervatív kormányfő, de nem ez most a legnagyobb gondja Rishi Sunaknak. Az Egyesült Királyságban július 4-én lesz a parlamenti választás.

Félidejéhez érkezett a brit választási kampány. Szerda este a választók is kérdezhették Rishi Sunak miniszterelnököt és Sir Keir Starmert, a Munkáspárt vezetőjét a Sky News választási műsorában. Ez volt a második miniszterelnök-jelölti televíziós vita, még két hasonlót tartanak a kampányban.

Az érintett témák közül a gazdasági kérdéseket emelte ki Gálik Zoltán az InfoRádióban. A Corvinus Egyetem docense szerint mindkét jelölt kiegyensúlyozott gazdasági növekedést ígér, míg a konzervatív miniszterelnök szerint ellenfele ezt adóemeléssel oldaná meg, a Munkáspártnak sikerült ezt a képet elutasítania.

"A 80-as években volt, hogy megfordult a választási helyzet, amikor a Munkáspárt bevallotta, hogy adót szeretne emelni, de most nem ez történik. Egyetlen kivétel van, a magániskoláknak juttatott általános forgalmi adókedvezményeket akarja megszüntetni a Munkáspárt, és ebben egyébként a választók egyet is értenek" – mondta Gálik Zoltán.

A másik fontos kérdésben, a migráció ügyében a szakértő azt mondta: a konzervatívok a brexit után arra számítottak, hogy jelentősen csökkenni fog a bevándorlók száma, ehhez képest a duplájára emelkedett.

"Rishi Sunak a legutóbb elfogadott ruandai menekülttörvényhez fűz nagy reményeket, amit egyelőre nem ültetett át a gyakorlatba" – fejtette ki Gálik Zoltán, és hozzátette, hogy csak egy-két hét múlva indulnak az Egyesült Királyságból azok a repülők, amelyeken a tengeren érkező menekülteket elviszik Ruandába, hogy ott bírálják el a menekültkérelmeiket. A Munkáspárt sokkal dinamikusabb hozzáállást ígért ehhez a politikához, és nem akarja elhagyni az Európa Tanács európai emberi jogi konvencióját sem – mondta Gálik Zoltán.

A televíziós vita után készült felmérés alapján a nézők kétharmada a munkáspárti vezetőt tartotta szimpatikusabbnak.

A közvélemény-kutatók is 44 százalékos támogatottságot mérnek náluk, míg a kormányzó konzervatívoknál mindössze 23 százalékot.

"Ezt kellene megfordítani, vagy legalábbis közelebb hozni. Ha nem sikerül, akkor még az 1997-es Tony Blair által jegyzett, földcsuszamlásszerű győzelemnél is nagyobb várható, akár kétszáz képviselővel is többet küldhet a Munkáspárt majd a parlamentbe a július 4-i választások után" – fogalmazott Gálik Zoltán.

Kiemelte, hogy a brexit korábbi élharcosának, Nigel Farage-nak az új pártja is kezdi megközelíteni a konzervatív pártot. Az Egyesült Királyság választási rendszerében az kap mandátumot, aki elviszi a választókörzetet, nincs arányosítás, a maradék szavazatok nem számítanak. Ha Farage ráindítja a konzervatívokra a saját jelöltjeit, megosztja a szavazatokat, és ezzel még inkább erősíti a Munkáspárt, illetve a Liberális Demokraták győzelmi esélyeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×