eur:
394.98
usd:
369.34
bux:
71868.1
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Mentőautó és tűzoltókocsi egy késes támadás helyszínén, a Baden-Württemberg tartománybeli Mannheim Marktplatz nevű óvárosi terén, ahol egy elkövető több embert megsebesített késsel 2024. május 31-én. A rendőrség rálőtt a támadóra, és megsebesítette.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Rene Priebe

Merényletektől rettegnek a németországi labdarúgó-Eb-n

Nincs könnyű dolga Nancy Faesernek, aki a hamarosan kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság fő felelőse. Az elmúlt időszak terrortámadásai, a sorozatos kibertámadások és a huligánok gyakori garázdálkodásai nyomán a legilletékesebbek szerint rendkívül szigorú biztonsági intézkedésekre van szükség.

A múlt heti, iszlamista hátterű, egy fiatal rendőr halálát okozó mannheimi terrortámadás óriási felháborodást váltott ki Németországban, egyidejűleg pedig felerősítette az iszlamista terrorizmus miatti, amúgy is fennálló aggodalmakat, amelyek nyomán még hangosabbá váltak az Eb idejére a legszigorúbb biztonsági intézkedések bevezetését célzó követelések.

A hatóságok már korábban bejelentették a határok lezárását, ami ténylegesen a belépés rendkívül szigorú ellenőrzését jelent. Kiszivárgott az is, hogy a tíz rendező német város stadionjaiban, illetve azok környékén ugyancsak drákóian szigorú biztonsági ellenőrzéseket léptetnek életbe.

A kedélyek legalábbis remélt megnyugtatására tartott sajtóértekezletet Nancy Faser belügyminiszter, aki tisztségéből fakadóan a július 14-ig tartó Eb fő biztonsági felelőse. A miniszter szerint tíz nappal a start előtt nincs olyan jel, amely konkrét veszélyt jelentene a labdarúgás legnagyobb szabású európai seregszemléjére.

"A biztonsági helyzet feszült, de jelenleg nincs konkrét veszélyre utaló jel az Európa-bajnoksággal kapcsolatban"

– idézték a német médiumok a belügyminisztert. Remélhetőleg békés futballfesztivál lesz, azt ugyanakkor hozzátette, hogy egy szabad társadalomban soha nem lehet százszázalékos biztonság, "de a magunk részéről mindent megteszünk a teljes biztonság érdekében".

Nancy Faeser szerint június 14. és július 14. között várhatóan 2,7 millió ember lesz a stadionokban, és mintegy 12 millióan lesznek a stadionokon kívüli úgynevezett szurkolói zónákban. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy "nagyon jó" a szövetségi kormány és a tartományok közötti együttműködés. Utalt arra is, hogy Németország a biztonság garantálása érdekében más európai uniós tagállamokkal is együttműködik, és ezzel kapcsolatban külön kiemelte Franciaországot.

Az Eb ideje alatt mintegy 350 külföldi rendőrt is bevetnek. "A rendőrség mindenütt ott lesz, ahol sok ember mozog" – jelentette ki. Hangsúlyozta azt is, hogy a német társadalmat fenyegető külső és belső fenyegetések idején nagyobb kohéziót szeretnének biztosítani. "A sportnak példát kell mutatnia a kirekesztés, a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen" – hangsúlyozta Nancy Faeser.

Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere – a tartomány fővárosa, Düsseldorf az Eb helyszíneinek egyike – hangsúlyozta, hogy ténylegesen nagy teher nehezedik a rendőrségre, és ezzel kapcsolatban utalt a helyszínek, a szurkolói zónák és a csapatok védelmére

"Ez nem séta lesz a parkban"

– idézték a tartományi politikust, aki szerint külföldi rendőri segítségre is szükség lesz.

A Bild lipcsei tudósításában a rendőrség munkájával kapcsolatban "mamut feladatról" beszélt. A szászországi város Düsseldorfhoz hasonlóan szintén az Eb helyszíneinek egyike. A legnagyobb példányszámú német lap idézte a helyi rendőrség szóvivőjét, aki külön kiemelte, hogy labdarúgó Európa-bajnokságra a különböző válságok idején kerül sor.

A szóvivő utalt arra, hogy több más tartományhoz hasonlóan a biztonság szavatolása érdekében drónokat és helikoptereket is bevetnek.

Június 14. és július 14. között ez lesz a lipcsei rendőrség legfőbb feladata – fogalmazott a szóvivő, és úgy ítélte meg, hogy a rendőrség előtt álló mostani kihívás teljesen más, mint amellyel a hatóságoknak a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság idején kellett szembenéznie.

A különböző európai országokban végrehajtott terrortámadások következményeként jelentős mértékben növekedtek a rendőrség feladatai – fogalmazott a szóvivő.

A Süddeutsche Zeitung által ismertetett felmérés szerint a készültség ellenére szinte minden második megkérdezett aggódik amiatt, hogy az Eb idején terrorcselekményre kerülhet sor. A YouGov intézet által végzett közvélemény-kutatás szerint összességében 47 százalékot tett ki azoknak az aránya, akik emiatt aggodalmuknak adtak hangot, míg a válaszadók 36 százaléka nem osztotta ezt az aggodalmat.

Címlapról ajánljuk
Szalai Máté a gázai helyzetről: sem nem háború, sem nem béke

Szalai Máté a gázai helyzetről: sem nem háború, sem nem béke

A palesztin–izraeli konfliktus aktualitásairól, a Hezbollah és Libanon szerepéről, az amerikai elnökjelöltek Izraelhez fűződő kapcsolatáról és Ciprus kapcsán az Európai Unió lehetséges szerepéről is beszélt Szalai Máté Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Zajlik a forradalom a munkahelyeken, egyre nagyobb szerepet kapnak a nők Magyarországon

Zajlik a forradalom a munkahelyeken, egyre nagyobb szerepet kapnak a nők Magyarországon

A nők nem jobb vezetők, mint a férfiak, ahogy a férfiak sem jobbak, mint a nők, együtt tudnak jót elérni, mert más világlátásuk van – hangzott el az Egyenlítő Alapítvány mai eseményén, ahol a "Sokszínűség és Befogadás: Gyakorlati útmutató és Esettanulmányok" kutatást mutatták be. Az eseményen elhangzott, hogy egyre több az olyan cég Magyarországon, ahol a rugalmas munkavégzés, a családbarát juttatások és a nők vezetői pozíciókba segítése alapjaiban épül be a szervezeti felfogásba és működésbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 10:58
×
×
×
×