eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Rendőrök a merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni lőfegyveres támadás lezárt helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én, néhány órával a támadás után. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán. A politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították a besztercebányai (Banská Bystrica) kórházba.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.

Tény és való, hogy az elmúlt néhány hónapban érezhetően fokozódott a (szlovák) társadalomban a feszültség, az emberek idegesebbé váltak, és minden bizonnyal ennek az egyik „kinövése” ez a mostani merényletkísérlet is – fogalmazott Öllös László politológus, filozófus az InfoRádióban. Mindazonáltal egyetértett azzal, hogy az idegesség és a radikalizálódás között azért van különbség, ezért most meg kell várni a nyomozás eredményét, hogy itt csak egy magányos elkövetőről van szó, vagy esetleg többről.

Természetesen a Robert Ficót ért támadás megdöbbentette a szlovák társadalmat, legalábbis amennyire a sajtóból ez kiolvasható, hiszen az emberek nincsenek hozzászokva az ilyesmihez, bár lassan elkezdhetnek hozzászokni – folytatta a Fórum Intézet elnöke, utalva arra, hogy a közelmúltban számos (több mint 1500) terrorista, illetve bombafenyegetés ért szlovákiai iskolákat, bankfiókokat és egyéb fontos intézményeket. „Tehát lassan kezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez, főleg ezután az esemény után”.

Ami a politikumot illeti, választási kampány van, jönnek az európai parlamenti választások, és várhatóan ennek részeként fogják ezt a merényletet is interpretálni – vélekedett a politológus, aki szerint a politikusok – kihasználva a mostani alkalmat – inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak pillanatnyilag. A kormánypárti szereplők az ellenzékre mutogatnak, hogy olyan szintre vitték a feszültséget, úgy szították a helyzetet, hogy ez lett a vége. Az ellenzék pedig azt mondja, hogy a kormány igaztalanul vádolja az ország jelentős részét, mert egyáltalán nem ilyenek; persze a kormány nem a társadalmat, hanem elsősorban az ellenzéki politikusokat vádolja – jegyezte meg Öllös Lászó.

Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter minap úgy fogalmazott, hogy Szlovákia a polgárháború szélén áll. A politológus szerint ilyet nem lett volna szabad mondania, bár könnyen elképzelhetően tartja, hogy a politikus rossz idegállapotban állt a kamerák elé, hiszen Robert Fico közeli munkatársa, aki személyesen is kötődik a kormányfőhöz. Arra a kérdésre, hogy érzékelhető-e a merénylet továbbgyűrűző hatása – az emberek az utcára akarnak vonulni, egymás vagy politikusok, esetleg médiumok ellen fordulva –, azt válaszolta, hogy a támadás még csak egy napja történt, és ilyenkor „az ember tesz három lépést hátrafelé”, kivárva egy kicsit. „Idáig nem, de mondom, nagyon friss a dolog.”

Ami a merénylőt illeti, Öllös László elmondása szerint nem tartozott a közéletileg ismert személyiségek közé; ő maga is csak annyit tud Juraj Cintuláról, amennyi a sajtóban megjelent róla.

Átalakítja-e a szlovákiai kampányt a támadás?

Elhangzottak már olyan kijelentések, hogy a miniszterelnök biztonsági emberei csődöt mondtak, rosszul védték Robet Ficót, így alighanem szigorításokat fognak bevezetni, de ezek mikéntje ebben a pillanatban megjósolhatatlan – mondta a politológus. Ennek ellenére a kampány folytatódni fog, és feltétezhetően a merénylet kulcstéma lesz a hátralévő időszakban. Más hasonló esetek tanulsága azt mondatja, hogy ilyenkor a megtámadott fél kerül előnyösebb helyzetbe, és alighanem ez most is így lesz, de ezt még korai állítani – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×